Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Aandelen terug naar neutraal

Assetallocatie: huizen verlagen het advies voor aandelen en staatsobligaties en zoeken de winst in vastgoed en credits.

De maandelijkse Asset Allocatie Consensus van Alpha Research gaat z'n 50e editie tegemoet en voor het eerst gaan aandelen nu terug naar neutraal. Natuurlijk kijken beleggers extra scherp naar Europese aandelen die door de Brexit in onstuimig weer zijn beland, maar het echte verschil wordt gemaakt bij assetallocatie en niet bij regio-allocatie.

Nu vastgoed de enige beleggingscategorie is waar de consensus risico mee wil nemen, zijn we in een bijzonder beleggingslandschap terechtgekomen.

En obligaties dan? Die hebben het dit jaar wat betreft rendement bijna net zo goed als vastgoed. Toch heeft de consensus de keuze gemaakt. Vastgoed is wel geschikt om risico te nemen en obligaties niet.

De vlucht in vastgoed
naam voor SEO

De adviezen over de assetclasses aandelen, commodities en cash zijn verschillend opgebouwd, maar de uitkomst van de consensus is dezelfde: een neutraal advies.

Aandelen minder populair

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

In bovenstaande grafiek is duidelijk te zien hoe positief beleggers zijn over aandelen. Pas vanaf februari dit jaar ontstond een dalende trend. JP Morgan AM, Asset Allocatie Award winnaar van het jaar, verlaagde overigens al in het eerste kwartaal van 2016 het aandelenadvies van overwegen naar neutraal.

Het behaalde rendement voor aandelen in 2016 is momenteel, gemeten in dollars, iets meer dan 6%. In Euro’s is het slechts 2%. Kortom, de Asset Allocation Views van JP Morgan, die per kwartaal gepubliceerd worden, had het met aandelen nog niet zo slecht gezien.

Alle regio's neutraal

De regio-allocatie is momenteel niet spannend. Research toont aan dat dit ook de moeilijkste discipline is van het assetallocatiespel. De winnaar van de regio-allocatie in maart, ING Investment Office, heeft momenteel dezelfde visie als de consensus: alle regio’s staan nu op neutraal.

Geen regio heeft de voorkeur
naam voor SEO

Staatsleningen op sell

Wat betreft creditallocatie is het plaatje ook dudidelijk. Staatsleningen, die dit jaar bijna 10% rendeerden, zijn uit de gratie. Beleggers hebben de overtuiging dat met investment grade-obligaties en high yield-obligaties risico moet worden genomen om nog iets van rendement te kunnen boeken.

Risicovolle obligaties gewild
naam voor SEO

 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Outlook 2022