Nieuws

Bedrijven keren meer dividend uit

Bedrijven keerden wereldwijd in het tweede kwartaal vooral dankzij tech en de financials 2,3% meer dividend uit.

Henderson is weer uit met zijn driemaandelijkse dividendindex. Hoe zag de dividendontwikkeling er in het recente tweede kwartaal uit? Best prima eigenlijk. Wereldwijd groeide het uitgekeerde dividend ten opzichte van een jaar eerder met 2,3% tot maar liefst 421 miljard dollar.

De dividendgroei was wel iets minder sterk dan in het eerste kwartaal. De oorzaak hiervan is de matige dividendprestatie van de VS. Van oudsher is het tweede kwartaal belangrijk voor Europa. Dan wordt namelijk tweederde van het jaarlijkse dividend uitgekeerd. Logich dat Henderson daar extra scherp naar keek.

Lichte groei wereldwijd dividend ...

Wereldwijde ontwikkeling dividend
Klik op de afbeelding voor een grote versie

... maar de ene regio is de andere niet

Dividend per regio 2e kwartaal 2016

NL grootste groeier in Europa

Europa, exclusief het VK, keerde in het tweede kwartaal 140 miljard dollar aan dividend uit. Dat komt overeen met een groei van 1,1% ten opzichte van een jaar eerder. Echter, worden de speciale dividenden die in 2015 werden uitgekeerd buiten de berekening gehouden, dan was de dividendgroei in het tweede kwartaal van 2016 een respectabele 4,1%.

Grootste groeier binnen Europa was, jawel, Nederland. De plus van 28,3% moet grotendeels op conto van ING worden geschreven. Frankrijk deed het met een groei van 11,2% ook meer dan behoorlijk. Deze groei werd door alle sectoren gedragen. 

Duitsland gaf minder reden tot vreugde. Het dieselschandaal van Volkswagen, haalde de Duitse dividendgroei grotendeels onderuit.

Positief momentum Europees dividend

Europees dividend in 2e kwartaal 2016

Geen reden tot zorg VS

De Amerikaanse dividendgroei van 1,8% in het tweede kwartaal was minder dan in de kwartalen ervoor. Het is volgens Henderson geen reden tot zorg. Het beleggingshuis merkt op dat het Amerikaanse dividend in eerdere kwartalen exceptioneel hard groeide. De huidige groei komt overeen met het langetermijngemiddelde. 

Lichte daling Amerikaanse dividendgroei
Dividend VS 2e kwartaal 2016

Dividend Japan valt terug

Ondanks de dividendgroei van 28,8% viel het Japanse divdend in het tweede kwartaal scherp terug. Tweederde van de Japanse groei moet namelijk worden toegeschreven aan de sterke waardestijging van de yen ten opzichte van de dollar. Indexveranderingen zorgden voor de overgebleven groei.

Onderliggend daalde het Japanse dividend in het tweede kwartaal met 0,8%. De dure yen en het verzwakte vertrouwen in de Japanse economie waren hiervan de oorzaken. Royale dividendbetalers als Nomura, Fanuc en Toyota schroefden hun dividenduitkeringen drastisch terug.

Japanse dividendexplosie door dure yen
Dividend Japan 2e kwartaal 2016


Dalingen dividendbetalingen opkomende markten

Het was wederom een uitdagend dividendkwartaal voor de opkomende markten. Het uitgekeerde dividend daalde met 18,8%. Vooral in de BRIC-landen was de dividenddaling heftig. Braziliaanse bedrijven korten hun dividend met 60,8%. Mijnbouwer Vale en bank Banco do Brasil sneden hard in het dividend. 

India deed het beter dan de andere opkomende markten maar ook het Indiase beursgenoteerde bedrijfsleven zag voldoende reden aandeelhouders te trakteren op minder dividend.

Dividend EM zakt verder terug
Dividend EM 2e kwartaal 2016

Sectorontwikkelingen

Op sectorniveau tekenden de techbedrijven opnieuw voor de grootste dividendgroei. Ook financials deden het goed. De financiële sector, die grofweg een kwart van het wereldwijde divdend uitkeert, verhoogde het dividend met 5,7%. 

Tech rules

Dividend per sector 2e kwartaal 2016

Top 10 Dividenduitbetalers

Top 10 dividendbetalers 2e kwartaal 2016
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Outlook

Grote kans dat de dividendgroei in het aankomende half jaar verder terugvalt door de matige winstgroei in de VS en Japan, terwijl de dividenduitkeringen in het VK en de opkomende markten zelfs zullen dalen.

Henderson verwacht dat bedrijven in 2016 wereldwijd 1,16 biljoen dollar aan dividend zullen uikbetalen. Dat is 1,1% meer dan in 2015, maar iets minder dan de assetmanager drie maanden geleden nog verwachtte.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?