Nieuws

Tech verovert S&P

Technologiebedrijven beginnen de belangrijkste aandelenindex te domineren. Dreigt er een dot.com-bubbel?

Tech wint aan kracht. Technologiebedrijven maken inmiddels 20.9% van de S&P 500 index uit. Dat is meteen het hoogste percentage sinds het klappen van de internetbubbel in 2000. Toen, op het hoogtepunt van de internethype, waren tech-aandelen goed voor 33% van de Amerikaanse beurswaarde.

De recente stijging heeft deels te maken met de sterke groei van diverse toonaangevende bedrijven. De waarde van aandelen als Microsoft en Alphabet verdubbelde in de afgelopen drie jaar. Het aandeel Amazon verdriedubbelde zelfs in waarde. Facebook, het populairste aandeel ter wereld, staat vijf keer zo hoog.

Wat ook helpt is de mindere gang van zaken in andere sectoren. De aandelen van financiële partijen domineerden de S&P-index in de jaren tot aan de kredietcrisis. Nu is het gezamenlijke belang van deze sector iets meer dan 15%.

Geen bubbel

Hoewel de opmars van technologiebedrijven herinneringen oproept aan de internetbubbel, is de situatie vandaag de dag toch aanzienlijk anders dan toen. De maatschappij is in de afgelopen jaren sterk veranderd, stelt Brent Schutte beleggingsstrateeg voor Northwestern Mutual Life Insurance, dat 89 miljard dollar aan vermogen beheert. “Het is niet onlogisch dat het belang van technologie aandelen groeit in een wereld waarin technologie belangrijker wordt.”

Een andere reden om niet bang te zijn voor een bubbel is het feit dat de huidige bedrijven winst maken. Dat was rond 2000 vaak niet het geval. De technologiebedrijven maken 20.9% van de S&P index uit. De winst die deze bedrijven maken is een vergelijkbaar deel van het totaal. In 2000 was het belang in de index 33%, terwijl de winst die deze bedrijven maakten slechts 15% bedroeg.

Een derde reden om te denken dat het nu niet om een luchtbel gaat is door te kijken naar de waarderingen van de bedrijven. De koers/winst-verhouding van de hele S&P index bedraagt 18,6x. Technologie bedrijven hebben een K/W van 18x en zijn dus relatief ondergewaardeerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?