Nieuws

Beleggers verblind door dividend

Dividendbeleggen kan aantrekkelijk zijn, maar pas op voor beleggen in bedrijven met alleen een hoog dividend.

Particuliere beleggers geven een voorkeur aan dividend en beleggingsfondsen spelen hierop handig in. Dat schrijft Larry Swedroe, directeur onderzoek voor The BAM Alliance, een organisatie van beleggingsadviseurs op ETF.com.

Swedroe lijkt zijn hoofd te schudden over de naïviteit van beleggers. Het is voor hen waarschijnlijk lucratiever om een deel van de aandelen te verkopen dan wanneer het bedrijf een dividend uitkeert. Dat heeft vooral met belastingpolitiek te maken.

Toch geven beleggers de voorkeur aan bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Datzelfde geldt voor beleggingsfondsen die in dit soort bedrijven beleggen. Dat zorgt ervoor dat sommige beleggingsfondsen juist aandelen kopen van bedrijven die op het punt staan dividend uit te keren.

Rekening voor beleggers

Op die manier kan het dividendrendement van het fonds worden opgekrikt. Dit gaat gepaard met aanzienlijke kosten. In sommige gevallen bedraagt de omloopsnelheid van het fonds, het aantal keren dat het fonds jaarlijks van samenstelling veranderd, meer dan 2000%.

Beleggers betalen daar de rekening voor. Voor de waarde van het aandeel maakt het betalen van dividend immers niets uit. De koers daalt met hetzelfde bedrag dat wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek blijkt dat fondsen met een dividendrendement van meer dan 1,38% 6,8% meer geld zien toestromen van beleggers dan fondsen met een lager dividend rendement.

Als het dividend rendement meer dan 2% bedraagt is de extra toestroom van beleggingsgelden zelfs 12,2%. Swedroe wijst erop dat het vooral om particuliere beleggers gaat. Institutionele beleggers laten zich niet verleiden tot dit irrationele gedrag, aldus Swedroe.

Geen verklaring

In China is de situatie nog wonderlijker. Beleggingsfondsen hebben daar niet de verplichting om ontvangen dividenden door te sluizen naar beleggers. In de Verenigde Staten is dat wel het geval. Uit recent onderzoek blijkt dat beheerders van fondsen misbruik maken van de voorkeur van beleggers voor fondsen met een hoog dividendrendement.

In plaats van de dividenden door te sluizen, bevoordelen ze zichzelf. Er is volgens Swedroe geen rationele verklaring voor de voorkeur van particuliere beleggers voor fondsen met een hoog dividendrendement. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?