Nieuws

60:40 kan prullenbak in

Heeft 60:40 zijn langste tijd gehad? Een opiniestuk in Citywire zegt van wel.

De traditionele portfeuille die bestaat uit 60% aandelen en 40% obligaties, die in het verleden zo veel beleggers blij heeft gemaakt, werkt niet meer. Dat schrijven Julian Howard en Larry Hatheway in een artikel voor het Britse financiële mediabureau Citywire.

De ratio achter de 60;40 portefeuille was dat aandelen een goed gemiddeld rendement over de langere termijn behalen terwijl het obligatiegedeelte de risico's vermindert. Obligaties zorgen voor extra zekerheid in barre tijden.

De methode werkte. Het gemiddelde jaarrendement bedroeg in de periode van 1 augustus 1996 tot 1 augustus 2016 6,5%. Een portefeuille met enkel aandelen leverde in dezelfde periode volgens de auteurs een rendement op van 3,8%.

Alles-is-anders-show

Dat was toen. Op dit moment geven Amerikaanse overheidsobligaties met een looptijd van 10 jaar een rente van 1,32%. Dat is de laagste stand sinds deze Amerikaanse obligatie in 1790 voor het eerst werd uitgegeven.

Maar ja, de Amerikanse groeiverwachtingen zijn laag. Datzelfde geldt voor de inflatieverwachtingen. Volgens Howard en Hatheway kunnen deze sombere verwachtingen de extreem lage rendementen echter niet voldoende verklaren. Ze verwachten daarom dat de koersen van staatsobligaties onder druk komen te staan.

Ook de toekomst voor aandelen ziet er volgens hen somber uit.  De toenemende concurrentie vanuit opkomende markten en van nieuwe internetinitiatieven maakt het lastig om de winstgroei uit het verleden te behalen. Daar komt nog bij dat aandelen op dit moment duur zijn, aldus de auteurs.

Alternatieve oplossing

 

Beleggers doen daarom goed aan op zoek te gaan naar alternatieven. Die zijn er wel, aldus Howard en Hatheway. Zij suggereren marktneutrale beleggingsfondsen, smart beta initiatieven en beleggingen in mortgage backed securities.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus