Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Financials nog meer uit de gratie

Ondanks hoge dividenden en relatief lage waarderingen zijn sectoranalisten nog negatiever over financials.

Terwijl beleggingscomités zich nog altijd buigen over regio-allocatie keren steeds meer portfolio-managers terug bij de gedachte om wereldwijd via sectoren te beleggen. Na het Brexit-referendum staat met name de sector financials in de spotlights. De sector wordt geteisterd door advieswijzigngen die veelal negatief zijn.

Financials zijn lastig te beoordelen aandelen. Het is om die reden dat sommige beleggers de hele financiële sector uitsluiten. Balansen zijn volgens hen te groot en vooral te ondoorzichtig.

Hoog dividend, lage waardering

In het verleden waren financials vooral aantrekkelijk om het dividend, dat jaarlijks omhoog ging. We spreken over de tijd voor de kredietcrisis van 2008. Nu acht jaar verder betalen financials meestal weer aantrekkelijke dividenden. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt iets meer dan 3%. Dat is ruim 1% meer dan de MSCI World Iindex.

Duur lijken de banken en verzekeraars ook niet. De huidige koerswinstverhouding van financials bedraagt 12 en daarmee is de sector absoluut de goedkoopste! De lage waardering en het relatief hoge dividend zou een mooi rendement moeten opleveren.

Helaas, niets is minder waar. Hoewel 2016 een goed jaar is voor secotbeleggers  - zeven van de tien sectoren outperformen de MSCI World Index - zijn financials overduidelijk dé tegenvaller van het jaar.

Nu nog negatiever

De database van 66 asset managers, die Alpha Research volgt, bevat ook 16 sectorspecialisten. Het valt op dat zij sinds februari dit jaar een steeds negatievere opinie hebben over de sector financials. Terwijl in januari nog 0% de aanbeveling ‘onderwegen’ afgaf, is dat in 7 maanden opgelopen naar 43,8%. In september 2015 stond 69,2% van de adviezen nog op overwegen’. Dat percentage is inmiddels gedaald naar 6,3%.

Van kopen naar verkopen
naam voor SEOBron: Alpha Research augustus 2016

Uitgedrukt in één cijfer ziet de trend van de afgelopen 12 maanden er als volgt uit:

Glijdende schaal
naam voor SEOBron: Alpha Research augustus 2016

De consensusaanbeveling voor financials daalde in maart van ‘overwegen’ naar ‘neutraal’. Nu in augustus gaat de consensusopinie van ‘neutraal’ naar ‘onderwegen’.

We hebben hier te maken met een contrair instapmoment? Brexit is een feit, waardoor de onzekerheden voor de financials alleen maar groter geworden. Ik zou dat zeker niet willen bagatelliseren.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Alles over de rente