Nieuws

Low vol te duur

Wat op de beurs populair is, wordt vanzelf duur. Dat geldt volgens Larry Swedroe inmiddels zeker voor low vol-aandelen.

Defensieve aandelen met een lage volatiliteit zijn de laatste jaren in trek. Daardoor zijn ze inmiddels relatief duur geworden Dat schrijft Larry Swedroe, directeur Research voor The BAM Alliance, een groep van 140 beleggingsadviseurs, op de website ETF.com.

Volgens Swedroe is het dan ook niet waarschijnlijk dat de goede prestaties van deze defensieve aandelen in de laatste jaren herhaald zullen worden. In zijn artikel beschrijft Swedroe diverse studies die zogenoemde low vol-fondsen hebben bekeken.

De studies laten geen eenduidend beeld zien. Volgens sommige hebben de defensieve aandelen geprofiteerd van de ultralage rentestanden. Mocht de rente weer stijgen, dan is het niet waarschijnlijk dat low vol-aandelen zo goed blijven presteren.

Maar volgens een studie van Robert Novy-Marx valt he wel mee met de risico's van low vol-aandelen. Het gaat volgens Novy-Marx vaak om grotere bedrijven die stabieler zijn dan de vaak kleinere groei-bedrijven. Volgens hem is de hogere winstgevendheid de belangrijkste verklaring voor de lagere volatiliteit van de aandelen.

Te populair

Maar toch, volgens Swedroe zijn defensieve aandelen simpelweg te populair zijn geworden. ETF-fondsen als het iShares Edge MSCI Minimum Volatilty ETF heeft een belegd vermogen van 15,1 miljard dollar. De equivalent van PowerSharees moet het met iets meer dan de helft daarvan doen (7,9 miljard dollar).

De instroom in dit soort fondsen heeft ervoor gezorgd dat defensieve aandelen relatief duur zijn. Swedroe gebruikt diverse vergelijkingen (winst, boekwaarde en kasstroom) en voor al deze criteria blijken defensieve aandelen relatief duur. In sommige gevallen zijn defensieve fondsen zelfs hoger gewaardeerd dan groeifondsen. Ofwel, de belegger is gewaarschuwd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus