Nieuws

Vastgoed toch niet link

Jan Willem Vis van BNP Paribas IP reageert op een column van Detlef Glow over de grote risico's van vastgoedfondsen.

In de column van Detlef Glow van vorige week, getiteld Vastgoed is gevaar fondsenindustrie, waarschuwde het hoofd van Lipper Research over de risico's van  beursgenoteerd vastgoed. Dit naar aanleiding van de noodgedwongen sluiting van een aantal Britse vastgoedfondsen na de Brexit-stemming.

Glow: "Probleem met vastgoedfondsen is een mismatch van beleggingshorizons. Terwijl het onderliggende vastgoed niet dagelijks kan worden verkocht, kunnen beleggers wel dagelijks in- en uitstappen."

Daarom adviseert Glow toezichthouders extra scherp te letten op de handel en wandel van vastgoedfondsen. Maar zijn vastgoedfondsen wel zo risicovol? Jan Willem Vis, CIO Global Listed Real Estate van BNP Paribas Investment Partners, vindt dat nuancering op zijn plaats is.

Het probleem met open-end

Vis: “De fondsen, die nu de media halen, zijn open-end Direct Real Estate fondsen met commercieel vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. Zij halen geld op bij beleggers en investeren dat rechtstreeks in vastgoedprojecten. De fondsen zijn door de bank genomen voor ongeveer 85% belegd in ‘stenen’. De overige 15% wordt liquide aangehouden, bijvoorbeeld om de uitstap van beleggers te financieren. Tijdens een crisis of grote onzekerheid, zoals bij de Brexit, wordt het aantal uitstappers groter dan deze liquiditeitsbuffer en is logischerwijs gekozen voor sluiting van de fondsen."

Vis vervolgt: "Het alternatief, halsoverkop panden verkopen om liquiditeit vrij te maken is niet wenselijk voor de zittende aandeelhouders, en duurt bovendien te lang. In ons recentelijk gepubliceerde onderzoek The case for listed real estate in a multi-asset portfolio tonen wij aan dat het verkopen van een directe portefeuille met hoge kwaliteit van EUR 1 miljard gemiddeld 5 maanden duurt en dat is waar beursgenoteerd vastgoed uitkomst biedt”.

Geen liquiditeitsprobleem REIT's

Maar, zo vertelt Vis: "Beleggen in aandelen van beursgenoteerde vastgoedondernemingen, de zogenoemde Real Estate Investment Trusts, of kortweg REITs, zijn via de beurs verhandelbaar en zij hoeven dus geen geld terug te betalen aan de belegger op het moment dat deze wil uitstappen. Een liquiditeitsprobleem zoals zich dat heeft voorgedaan bij Direct Funds is dan ook niet van toepassing.

Vis verwacht dan ook niet dat beleggers massaal uit UK REITs zullen stappen. “Wij beleggen in de grotere, liquide vastgoedondernemingen in de UK, met enorme en gediversifieerde vastgoedportefeuilles en sterke balansen. Deze ondernemingen ontvangen over het algemeen vaste inkomensstromen vanuit (langlopende) huur en leaseovereenkomsten. Uiteraard zien we dat de onzekerheid rondom de UK volatiele markten tot gevolg heeft, maar beleggers kunnen nu in ieder geval met een korting instappen en op ieder gewenst moment weer uitstappen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?