Nieuws

Olieprijs zakt onder de 30 dollar

Het pad omhoog lijkt nog niet ingeslagen te zijn, een olieprijs onder de 30 dollar ligt in het verschiet.

De optimisten waren in hun nopjes toen de olieprijs recent begon op te krabbelen van de terugval tot 20% onder de piek van 52 dollar. Maar het pad omhoog lijkt nog niet ingeslagen te zijn, deze week daalde de olieprijs opnieuw licht. Een prijs onder de 30 dollar ligt in het verschiet, schrijft MarketWatch.

Een marktkenner - die tot de pessimisten behoort - ziet duidelijk een neerwaartse trend zich aftekenen. Volgens Stephen Schork is het tijdelijke herstel van de olieprijs volledig toe te schrijven aan een ’short squeeze’. Het overaanbod houdt aan, het stijgen van de olieprijs komt door pessimistische handelaren die hun short-posities afdekken. 

Schork vindt het moeilijk om optimistisch te zijn over de olieprijs. De zomerperiode is een tijd waarin de vraag naar benzine hoog is, helemaal nu de prijzen laag zijn. Ondanks de hoge vraag bleken eind juli de Amerikaanse olievoorraden op historisch hoog niveau te liggen. De olietanks zitten vol, olietankers liggen vol voor de kust. Het probleem ligt volgens Schork bij de Opec. Voor elk vat schalieolie dat de Amerikaanse producenten van de markt haalden, pompt de Opec er twee op. De Amerikaanse productie is de laatste twee jaar met bijna 80% gedaald. Maar zolang Saudi-Arabië en Iran blijven produceren om marktaandeel te veroveren, blijft de markt met een overaanbod zitten. Dat probleem is groter dan alleen economisch, geopolitiek en religie spelen daarbij ook een rol en daar is geen snelle oplossing voor te vinden.

Bodem tussen 20 en 30 dollar

Momenteel piekt de vraag naar brandstof, maar die gaat over een week of vier afnemen. Wat gaat er met de olieprijs gebeuren als de vraag in oktober zo’n miljoen vaten per dag lager ligt? Schork houdt rekening met een daling van de olieprijs onder de 30 dollar per vat, daar ligt ongeveer de bodem in deze cyclus. Tegen het einde van het jaar is het zelfs mogelijk dat de prijs de 20 dollar nadert. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?