Nieuws

Instroom grondstoffen stokt

Tenzij grondstoffenprijzen weer stijgen, is het voorbij met de sterke instroom in grondstoffenbeleggingen, uitgezonderd goud-ETF’s.

Tenzij grondstoffenprijzen in de tweede jaarhelft stijgen, is het voorbij met de sterke instroom in grondstoffenbeleggingen, uitgezonderd goud-ETF’s.

Volgens Barclays is in de eerste helft van het jaar vooral tactisch belegd in grondstoffen. De belangstelling voor de beleggingscategorie komt doordat beleggers anticipeerden op het herstel van de olieprijs en goud als veilige haven gebruikten.

Daardoor is er dit jaar netto meer dan 50 miljard Amerikaanse dollar gestroomd in grondstoffenbeleggingen, het hoogst gemeten bedrag sinds 2009. Door een combinatie van hogere grondstoffenprijzen en netto-instroom van kapitaal is het totale bedrag dat wereldwijd is belegd ingrondstoffen toegenomen tot 235 miljard Amerikaanse dollar, tegen 161 miljard eind 2015.

 

Trend onhoudbaar

In de eerste jaarhelft zijn grondstoffen de best presterende beleggingscategorie geweest; de Bloomberg Commodity Index is met meer dan 14% gestegen.

Volgens Barclays is die trend onhoudbaar tenzij grondstoffenprijzen in de tweede jaarhelft stijgen. Sinds juli is de Bloomberg Commodity Index echter met 6,5% gedaald, hoofdzakelijk vanwege lagere olieprijzen.

Voor belangrijke grondstoffen als koper en olie verwacht de Britse bank vlakke dan wel dalende prijzen. Over edelmetalen is Barclays positiever. De goudprijs is dit jaar 28% gestegen. Daardoor kan 2016 weleens het beste jaar ooit worden voor goud-ETF’s, aldus Barclays.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus