Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Defensief beter dan offensief

Profielfondsen hebben aandelen en obligaties afgebouwd en de positie cash is verhoogd.

Profielfondsen lijken de Brexitstorm goed te hebben doorstaan en met een tweede kwartaal met stijgende koersen voor het leeuwendeel van de fondsen, is er alweer een inhaalslag gemaakt.

Bij een meting onder zeven profielfondsen wisten in de eerste helft van 2016 alleen de profielen Zeer defensief en Defensief gemiddeld een positief rendement te behalen. De verliezen voor de andere profielen zijn weliswaar kleiner geworden, maar feit blijft dat het tot en met 30 juni 2016 rode cijfers zijn.

Profiel 2016 Q2 2016
Zeer defensief 0,34% 0,84%
Defensief 0,84% 1,25%
Neutraal -0,81% 1,10%
Offensief -2,38% 0,90%
Zeer offensief -4,30% 0,46%


Assetallocatie is de grote verklarende factor. Hoewel vele partijen obligaties niet als kansrijk zien, is daar het eerste halfjaar van 2016 wèl rendement gemaakt. Om een indruk te krijgen: Europese staatsleningen met een looptijd van zeven tot tien jaar maakten +5,63%.

Achter de feiten aanlopen

De looptijden tien tot vijftien jaar maakten maar liefst +8,34% en dat in zes maanden tijd! Geen staatsleningen in de portefeuille, dan is het achter de feiten aanlopen… De trend van een gemiddeld profielfonds laat een duidelijke allocatietrend zien. Aandelen en obligaties zijn afgebouwd en de cashpositie is verhoogd.

Profiel Cash Aandelen Obligaties Overig
Zeer defensief 5,07% -0,19% -4,99% 0,11%
Defensief 0,78% -0,25% -1,04% 0,51%
Neutraal 3,68% -0,60% -3,63% 0,55%
Offensief 3,94% -0,97% -3,21% 0,24%
Zeer offensief 4,61% -1,64% -3,43% 0,46%


Nu geldt deze trend niet voor alle profielfondsen. Veel van deze fondsen hebben een actieve beheerder die kan afwijken van de strategische assetallocatie. Opvallend dit jaar zijn de Think Total Market ETF-fondsen met een passieve assetallocatie, die erg goed door de Brexit periode heen zijn gekomen zonder de assetallocatie aan te passen.

De toename van de allocatie in cash geeft een afbouw van risico aan. Hierdoor neemt de volatiliteit af en bij stijgende koersen zal de sharpe ratio stijgen. Ofwel, de eenheid die aangeeft dat het genomen risico ook daadwekelijk extra rendement oplevert.

De stelling dat beheerders niet meer weten waar het rendement gemaakt kan worden, of vinden dat het mooi geweest is voor dit jaar, gaat te ver. De druk om risico’s te blijven nemen om zo het hoogste rendement te halen, kan tot brokken leiden. Risicomanagement lijkt saai, maar vaak is het wachten op de juiste kansen. Hoe zeggen ze dat ook al weer? Timing is everything!


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie