Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Koop credits VS, zolang het nog kan

Binnen twee jaar wacht de Verenigde Staten een recessie. Tot die tijd zijn Amerikaanse credits de moeite waard.

Binnen twee jaar wacht de Verenigde Staten een recessie. Tot die tijd zijn Amerikaanse credits de moeite waard, zegt Nick Gartside, CIO Global Fixed Income bij JP Morgan.

De economische cyclus in acht nemend, kan niet anders dan dat de wereld binnen afzienbare tijd wordt getroffen door een recessie. De Verenigde Staten wordt waarschijnlijk als eerste door drie kwartalen van aanhoudend negatieve groei getroffen; het is de eerste regio waar de rente naar verwachting wordt verhoogd. Gartside rekent binnen maximaal twee jaar. “De Amerikaanse rentecurve vervlakt al een tijdje, een goede indicatie voor een recessie. Tot die tijd zijn kredietwaardige Amerikaanse bedrijfsobligaties met hun gemiddelde rentevergoeding van 3% de moeite waard, zegt Gartside.

Ondanks het gesomber over de negatieve rente is 2016 is 2016 eerder een obligatiejaar en geen aandelenjaar. De Barclays Global Aggregate Index geeft dit jaar een 5,68% rendement, gemeten in euro. De Barclays Global Aggregate Corporate Index doet het met 7,24% rendement nog een tikkeltje beter. De MSCI World zet daar ‘slechts’ 3,36% tegenover. “Vooruitkijkend zal het in de markt meer over bedrijfsobligaties gaan vanwege de lage staatsobligatierente.”

Ondanks klinkende rendementen hebben vastrentende beleggers twijfels over de houdbaarheid ervan. De negatieve rente trekt steeds meer schuldpapier onder water, inmiddels ook duizend miljard dollar aan credits. Gartside ziet geen reden tot zorg. “Sterke groei, oplopende inflatie en centrale banken die gedwongen worden om de rente te verhogen vormen de grootste bedreiging voor de rendementen. De situatie is nu juist omgekeerd. De wereldwijde groei is nog geen 3% en inflatie is uit zicht. Over vijf jaar kijken obligatiebeleggers verrast terug op de rendementen, die zij hebben gemaakt.”

Rente daalt veder

Gartside ziet de komende tijd de rente verder dalen. Goed nieuws voor obligatiebeleggers, maar niet alle vastrentende waarden zijn gelijk, zo waarschuwt hij. De vastrentende strateeg heeft een voorkeur voor het ‘dollarblok’: obligaties die denomineren Aussie, Nieuw-Zeelandse, Canadese en Amerikaanse dollar, kredietwaardige bedrijfsobligaties uit Europa en vooral de Verenigde Staten en selectief high yield.

“De high yieldspread in Europa is 4%, terwijl de economie groeit en het ECB-beleid ondersteunend is. Dat biedt voldoende compensatie voor het aantal verwachte faillissementen, dat naar verwachting laag zal zijn.”

Ondanks de grote belangstelling aan beide kanten van de Atlantische oceaan voor credits vindt Gartside het te kort door de bocht om kredietwaardige bedrijfsobligaties als het nieuwe core voor vastrentende portefeuilles te bestempelen. Als zich binnen afzienbare tijd een wereldwijde recessie aandient, zoals hij verwacht, is een overdaad aan kredietrisico geen prettig vooruitzicht. “Voor een belegger met een hoge risicotolerantie kunnen credits het nieuwe core zijn, maar wat als die recessie een feit is? Er is veel ruimte voor staatsobligaties binnen portefeuilles.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus