Nieuws

BlackRock op kop eerste jaarhelft

Per saldo is in de eerste jaarhelft geld gestroomd in Europese beleggingsfondsen. In die van BlackRock het meeste.

Onrustige financiële markten en zorgen over een mogelijke Brexit, op 24 juni een feit, hebben ertoe geleid dat in de eerste jaarhelft 126,7 miljard euro uit Europese beleggingsfondsen is verdwenen. Het totale vermogen onder beheer in deze fondsen is gedaald naar 8.760 miljard euro eind juni 2016, van het recordbedrag van 8.800 miljard euro eind vorig jaar. Het leeuwendeel van de afname (156,2 miljard euro) is toe te schrijven aan negatieve rendementen die onderliggende markten hebben laten zien. Dat betekent dat er per saldo 29,5 miljard euro in deze fondsen is gestroomd.

Met name aandelenfondsen hebben het zwaar gehad dit jaar. De uitstroom is met 59,2 miljard euro de hoogste sinds Thomson Reuters de gegevens bijhoudt. Uit mixfondsen is er netto drie miljard euro onttrokken. Obligatiefondsen zijn de lachende derde met een instroom van 38,8 miljard euro, gevolgd door alternatieve UCIT-fondsen (26 miljard euro). Ook ‘overige fondsen’, grondstoffen- en vastgoedfondsen noteren een plusje.

Storm over geldmarktfondsen

Over geldmarktfondsen is twee keer een storm geraasd, gelet op de netto-instroom in de eerste helft van 2016. In het eerste kwartaal is er 18,9 miljard euro uit deze fondsen gestroomd, terwijl de teller na zes maanden op een netto-instroom staat van 20,1 miljard euro. Daarmee is de totale instroom in Europese beleggingsfondsen uitgekomen op 29,5 miljard euro in de eerste zes maanden van het jaar. Klein plaatje met groot erachter

Gelet op de valutastromen gebruiken beleggers geldmarktfondsen om cashposities aan te houden nemen, en om strategische valutaposities in te nemen.

Aandelenfondsen

Het is niet verrassend dat het grootste deel van het vermogen belegd in Europese beleggingsfondsen is gestoken in aandelenfondsen (3.090 miljard euro), gevolgd door obligatiefondsen (2.280 miljard) en mixfondsen (1.320 miljard euro). Op afstand volgen alternatieve fondsen (550 miljard), andere fondsen (170 miljard), vastgoedfondsen (170 miljard) en grondstoffenfondsen (30 miljard).

Volgens het classificatiesysteem van Lipper telt de Europese beleggingsfondsenindustrie 360 verschillende categorieën. Het meeste vermogen is belegd in wereldwijde aandelen (658,8 miljard euro), geldmarktfondsen in euro (534,9 miljard), Amerikaanse aandelen (323,9 miljard euro), geldmarktfondsen in dollar (314,3 miljard euro) en wereldwijde obligaties (309,8 miljard euro). Daarmee is sprake van sterke concentratie.

De Europese fondsenindustrie is ook geconcentreerd, gekeken naar fondsaanbieders. Er zijn slechts 19 partijen, die meer dan 100 miljard euro beheren. Het grootste fondshuis is BlackRock met 581,9 miljard euro onder beheer, op eerbiedige afstand gevolgd door Amundi (277,4 miljard) en JP Morgan (267,6 miljard). 

BlackRock aan kop

BlackRock heeft ook in de eerste jaarhelft de meeste verkopen (18,1 miljard euro) voor rekening genomen. Op nummer twee staat Nordea (11,3 miljard euro), gevolgd door Aviva (9,3 miljard euro). In totaal zijn er slechts 42 aanbieders in geslaagd om meer dan een miljard euro aan te trekken. 

Onder de best verkopende beleggingsfondsen zijn zes obligatiefondsen en twee absolute returnfondsen. Tot de verliezers behoren Europese, Japanse en Britse aandelenfondsen en converteerbare obligatiefondsen.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020