Nieuws

De tien beste EU largecapfondsen

Het Rotterdamse adviesbureau AF Advisors selecteert speciaal voor IEXProfs de tien beste Europese largecapfondsen.

Aandelen Europa is een van de meest populaire beleggingscategorieën onder Nederlandse beleggers in fondsen, gekeken naar marktaandeel. Er wordt alleen meer geld belegd in mixfondsen, wereldwijde aandelenfondsen en in Europese obligaties.

Het Rotterdamse research- en consultancybureau AF Advisors heeft Europese largecapfondsen die in Nederland worden aangeboden aan strenge selectiecriteria onderworpen. Naast de gebruikelijke factoren als rendement, risico en kosten die voor tweederde meewegen in het eindoordeel, is gekeken naar de kwaliteit van het beleggingsteam, de cashflows, informatievoorziening, risico’s en de consistentie van het fonds.

Deze factoren wegen voor eenderde mee. De prestaties van de fondsen zijn zowel bekeken over een periode van drie als vijf jaar. AF Advisor maakt geen onderscheid tussen actief en passief beheerde fondsen of beleggingsstijl.

Ondanks verschillen in liquiditeit en kosten zijn beleggingsfondsen en ETF’s vergelijkbare alternatieven bij het samenstellen van een portefeuille. Daarnaast alloceren beleggers doorgaans naar assetclass en niet zozeer op basis van een beleggingsstijl.

Top 10 Europese largecapaandelen – juni 2016, gemeten over drie en vijf jaar

 


De beste beleggingsfondsen

Vanwege de redelijk goede upside en lage downside hebben low volatility-strategieën goede resultaten laten zien. Dat verklaart de eerste plaats voor iShares MSCI Europe Minimum Volatility ETF, gevolgd door een tweede low volatilityfonds: het SSgA Europe Managed Volatility Equity Fund.

Het derde low volatility-fonds in de lijst is het Robeco European Conservative Equities fonds. De standaarddeviatie van deze drie fondsen is significant lager dan die van andere fondsen.

Het rendement van de drie low vol-fondsen is zowel over drie als vijf jaar genomen beduidend lager dan andere beleggingsfondsen in de top 10. De hoge klassering komt doordat risico en kosten ook in belangrijke mate meewegen zijn in het model dat AF Advisors gebruikt.

Volatiliteit Europese aandelen

De volatiliteit voor Europese largecapaandelen is sinds het historisch lage niveau eind 2014 door onder andere een dalende olieprijs, de lagere verwachte groei van China en de zorgen over Brexit weer toegenomen. Die zorgen van beleggers hebben in het eerste jaarhelft van 2016 geleid tot een uitstroom van ongeveer 80 miljard euro in Europese largecapaandelen, bij zowel actieve als passieve beleggingsfondsen.

Ondanks die uitstroom hebben de drie low volatility-fondsen in de dezelfde periode als enige in het klassement instroom laten zien. De iShares MSCI Europe Minimum Volatility ETF is met een totale absolute instroom van bijna 40% de uitschieter. Het lijkt erop dat beleggers in tijden van hogere volatiliteit kiezen voor het beperken van onzekerheid.

Behalve de lagere volatiliteit zijn ook de lopende kosten van de low vol-fondsen de laagste vergeleken met andere fondsen. Dat combinatie van lage kosten door passief beleggen en het lage risico zorgt ervoor dat beide fondsen tot de beste behoren in de afgelopen drie en vijf jaar.

Hoogste rendement

De lijst telt weinig passieve beleggingsfondsen door de hogere rendementen van actieve strategieën ten opzichte van passieve. De nummer vier en vijf in de ranglijst, JPM Europe Strategic Growth en UBS (Lux) ES Europe Opportunity Unconstrained Equity hebben over drie en vijf jaar genomen de hoogste rendementen behaald.

Samen met het BlackRock European Special Situations Fund en het Invesco Pan European Structured Equity Fund presteren deze fondsen het meeste consistent in de AF Advisors Top 10 ranglijst. Deze beleggingsfondsen behalen de goede rendementen zonder een hogere volatiliteit dan de markt hiervoor nodig te hebben. Dit zorgt voor een goede risico-rendementsverhouding, net zoals bij de low volatility-fondsen.

 


Het Rotterdamse research- en consultancybureau AF Advisors selecteert exclusief voor IEXProfs maandelijks de beste tien beleggingsfondsen verkrijgbaar in Nederland in een specifieke beleggingscategorie. De beleggingscategorieën variëren van duurzame aandelenfondsen, obligaties opkomende markten tot grondstoffen. Volgende keer: Europese obligatiefondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus