Nieuws

ECB koopt 70 miljard euro aan credits

De ECB koopt circa 10% op van de Europese bedrijfsobligaties die zij mag opkopen onder het zogeheten CSPP-programma.

De ECB koopt circa 10% op van de Europese bedrijfsobligaties die zij mag opkopen onder het zogeheten CSPP-programma. De extra vraag die daarmee ontstaat in de markt voor investment grade Europese bedrijfsobligaties, raamt State Street op 60 tot 70 miljard euro.

In totaal komt 700 miljard aan credits in aanmerking om opgekocht te worden door de Europese Centrale Bank. Tot die inschatting komt State Street, gekeken naar het tempo van opkopen van de Europese Centrale Bank. In de eerste acht weken van het programma is al voor 10,4 miljard euro van 450 uitgevende partijen opgekocht.

Volgens databureau Dealogic hebben Europese bedrijven dit jaar voor circa 103 miljard euro aan bedrijfsobligaties uitgegeven. De netto-uitgifte zal echter negatief zijn dit jaar doordat financiële instellingen zich niet roeren.

Investment grade obligatie-ETF’s

Europese investment grade obligatie-ETF’s hebben dit jaar een forse instroom van 5,7 miljard dollar gezien door de uitbereiding van het opkoopprogramma van de ECB. Dat is 75% van de totale instroom in obligatie-ETF’s.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen