Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Obligaties paradijs voor actief beheer

Toenemende volatiliteit speelt actieve obligatiebeleggers in de kaart, zegt bekroond fondsmanager Michael Krautzberger van BlackRock.

Obligaties bieden meer mogelijkheden voor actieve beleggers dan aandelen. De keuze in schuldpapier is zo exponentieel veel groter, dat specialisten nog een aanzienlijke informatievoorsprong kunnen opbouwen. Met die kennis kunnen ze profitabel handelen door waardeverschillen te exploiteren tussen verwante obligaties. Toenemende volatiliteit speelt die handel in de kaart, al zullen de gemiddelde jaarrendementen wel afnemen.

“De markten schieten nu in twee maanden tijd van het ene naar het andere uiterste,” observeert Michael Krautzberger, manager van het BGF Euro Bond Fund. “Tot voor kort kostten zulke bewegingen een jaar of langer.”

Krautzberger heeft onlangs Morningstar’s prestigieuze European Fund Manager of the Year Award gewonnen in de categorie Europese obligaties. Twee jaar geleden heeft Morningstar hem al eens onderscheiden met een Award in obligaties. Ook zijn fonds is zwaar met lauweren behangen: vijf sterren en een Goldrating.

Stabiele rendementen

Krautzberger’s aanpak leidde tot ‘stabiele rendementen’, topposities in de fondsenranglijst sinds 2006 en een ‘ruime outperformance van de benchmark’, aldus de analisten van Morningstar. “Toen ik hier begon in 2005,” vertelt hij, “hadden wij 150 miljoen euro onder beheer. Nu 42 miljard, half om half voor particuliere en institutionele beleggers.”

De Duitser heeft een team van dertien mensen om zich heen verzameld, en die heeft hij nodig ook. “Neem Deutsche Bank,” zegt hij. “Je kunt maar één aandeel Deutsche kopen. Maar er staan zo’n tweehonderd Deutsche-obligaties uit, en er komen ieder jaar nieuwe bij.” Door deze oceaan aan schuldpapier systematisch door te vlooien, stuit Team Krautzberger voortdurend op anomalieën tussen verwante obligaties.

“Italië en Spanje behoren tot dezelfde categorie staatsdebiteuren,” zo geeft hij een ander voorbeeld. “Toch is er altijd een verschil in effectief rendement tussen tienjaars Italiaans en tienjaars Spaans schuldpapier. Wij gaan dan onderzoeken in hoeverre dat terecht is. Als wij het verschil te klein of te groot vinden, kun je daar een mooie trade op bouwen.” Zie daar de relatieve waardestrategie waarmee Krautzberger zijn lauweren behaalde.

Het is een typisch geval van op de kleintjes letten: de strategie vergt honderden trades per jaar. Leidt dat niet tot enorme transactiekosten? “Die nemen we natuurlijk mee in onze rekensommen. We handelen alleen als we een nettorendement denken te kunnen behalen. En we onderhandelen scherp met onze brokers.”

Supergoedkoop handelen

Hoe hoger de turnover van zijn portefeuille, hoe beter Krautzbergers humeur. “Dat betekent dat we supergoedkoop handelen!” Langs deze weg behaalde zijn fonds vorig jaar een nettorendement van 6,5%. Dit jaar is dat al 4,7%. “Maar de rendementen zullen de komende vijf jaar wel afnemen,” waarschuwt hij. “Ik denk tot zo’n 2,5% gemiddeld per jaar.” Dat is nog steeds aanzienlijk beter dan de negatieve effectieve rendementen die steeds meer ‘veilige’ staatsobligaties tegenwoordig laten zien.

De opmars van die trend heeft Krautzberger wel verrast. “Vijf jaar geleden zou ik niet hebben voorspeld dat negatieve yields zo wijdverbreid zouden raken.” Inmiddels schrijven Bunds pas zwarte cijfers in termen van effectief rendement vanaf een looptijd van tien jaar. “Voor Spaanse sovereigns begint dat bij vier jaar, Portugese geven nog over het hele duratiespectrum positieve rendementen.”

Ondanks de enorme quantitative easing-opkoopprogramma’s door de centrale banken blijft de markt voor staatsobligaties ‘zeer liquide’, verzekert Krautzberger. “De Europese Centrale Bank zal binnenkort zo’n 20% van alle Europese staatsobligaties bezitten. En zij heeft zichzelf de beperking opgelegd dat zij nooit meer dan 33% mag kopen van wat er uitstaat van een individuele obligatie. Er blijft dus nog genoeg papier voor ons over.”

ECB blijft kopen

Als gevolg van de 33%-regel zullen er binnen nu en zes maanden geen obligaties meer over zijn voor de ECB om op te kopen, verwachten veel bond watchers. “In Europa is dit veel meer een issue dan Brexit,” vertelt Krautzberger. “Maar ik geloof er niet in. Mocht de ECB al in de knel komen, dan zal zij eenvoudigweg haar eigen regels verruimen. Zij zal echt niet stoppen met het opkopen van obligaties.”


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus