Nieuws

Factoren mengen met smart beta

Smart beta low vol biedt onbedoeld blootstelling aan andere factoren, schrijft Bloomberg.

Smart beta low vol biedt onbedoeld blootstelling aan andere factoren, schrijft Bloomberg. De enorm populaire fondsen kunnen beleggers op het verkeerde been zetten. Partijen als BlackRock en Invesco hebben miljarden aan kapitaal zien toestromen in hun smart beta ETF’s onder het mom het beste van twee werelden te bieden. Aanbieders hebben allerhande smart beta-ETF’s gelanceerd, die blootstelling bieden aan een of andere factor. Een op de vijf ETF’s maakt gebruik van smart beta en in totaal is 400 miljard euro belegd in dit soort strategieën.

Er dreigt een gevaar, dat beleggers over het hoofd zien, als fondsen die een bepaalde strategie volgen beïnvloed worden door een andere. Bijvoorbeeld als low volatility onbewust meer neigt richting momentum. Dit probleem valt de fondsbeheerders niet te verwijten, maar is puur het gevolg van wiskundige feiten en het gegeven dat het zeer moeilijk is om een enkele factor na te streven. BlackRock ziet dat meer als een eigenschap die erbij hoort, niet als een ontwerpfout.

Allemaal factoren

Smart beta kan worden aangewend voor factorbeleggen, maar men moet voorzichtig zijn hoe dit gedaan wordt. Robeco waarschuwde dat uiteindelijk het resultaat heel anders kan zijn dan toen men begon. Northern Trust heeft een ratingsysteem ontwikkeld, om aan te geven hoe nauwgezet een fonds de doelstelling nastreeft. BlackRock tilt er niet zwaar aan, als de fondsen maar voor het juiste doel aangewend worden. Het verandert niets aan de risicoreductie voor de portefeuille. 

Beleggers hebben er weinig aandacht voor. Zij focussen op de primaire factoren en hebben geen oog voor de secundaire of tertiaire factoren die ook nog een rol spelen, terwijl die af en toe wel bepalend kunnen zijn voor de prestaties.

Opgeblazen waarderingen

Volgens indexbouwer S&P Global Inc moeten beleggers zich ervan bewust zijn, maar is het niet iets om zich zorgen over te maken als men de passieve fondsen aanhoudt gedurende een volledige marktcyclus. Daarvoor zijn ze ook ontworpen. 

De discussie rond de zuiverheid van factoren is ontstaan door een document van Rob Arnott van Research Affiliates. Volgens hem zijn sommige strategieën, zoals volatiliteit en momentum, alleen succesvol omdat de waarderingen worden opgeblazen. Maar er komt een dag dat ze crashen, zo waarschuwde Arnott, tot grote schrik van de sector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus