Nieuws

Obligaties VS best aantrekkelijk

Ja, het rendement op staatsobligaties is erg laag, maar als rekening wordt gehouden met inflatie zijn ze toch niet zo duur.

Met een rendement van 1,6% lijkt een investering in een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar niet erg aantrekkelijk. Het levert een coupon op van 158 dollar per jaar. Maar als rekening wordt gehouden met de huidige lage inflatie, dan is de Amerikaanse tienjaars aantrekkelijker dan op andere momenten in het verrleden. Tenminste, dat schrijft Jason Zweig in een column voor The Wall Street Journal. 

Als gevolg van hoge inflatie lieten obligaties in het verleden vaak een negatief rendement zien. De Amerikaanse inflatie bedraagt op dit moment ongeveer 1% per jaar. Daarmee zorgt de genoemde staatsobligatie voor een reëel rendement van 0,5%.

In 2011 bedroeg het bruto rendement op een 10-jaars obligatie 2,8%. Maar de inflatie kwam in dat jaar uit op 3%. Het uiteindelijke rendement op de obligatie was daardoor negatief. Volgens historische studies zijn negatieve yield niet uitzonderlijk. Gemiddeld eens in de zes jaar blijkt het uiteindelijke rendement negatief te zijn.

Inflatiebedreiging

Beleggers zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in nominale cijfers dan in reële cijfers. De econoom Irving Fisher noemde dit in 1928 al ‘de illusie van geld’.

Maar wat als de inflatie stijgt? Volgens Zweig is het altijd mogelijk om de portefeuille geleidelijk om te zetten richting obligaties die deze hogere inflatie (en een hoger rendement) reflecteren. Zolang de stijging van de inflatie geleidelijk is, is er geen groot probleem.

Wel moeten obligatiebeleggers rekening houden met verliezen. Daar is volgens Gemma Wright Casparius, beheerder van een obligatiefonds bij Vanguard, niets mis mee. “Veel beleggers denken dat ze immuun zijn voor verliezen. Dat is natuurlijk niet zo.”

Kort eerst

Wel is het verstandig om op dit moment niet te veel geld te beleggen in obligaties met een lange looptijd. De meeste mensen doen dat ook niet. Slechts 6% van het totale nieuw belegde vermogen van 85 miljard dollar dit jaar ging richting beleggingen met een langere termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen