Nieuws

Herstart bullmarkt in goud

Goud zet de bullmarkt voort die in 2001 begon. maar in de jaren 2013 en 2015 stokte.

Diverse macro-economische verrassingen zorgden ervoor dat de goudprijs in juni opliep. Naast een tegenvallend banencijfer en een passieve centrale bank in Japan, bezorgden de Britten de markten de grootste schok. Dat schrijft Joe Foster, goud-specialist bij Van Eck.

Na de uitkomst van het referendum schoot de goudprijs omhoog. In juni is de prijs met 8,8% gestegen. Bij beleggers is er een sterke vraag naar het edelmetaal. Volgens Foster zijn beleggers meer pro-actief dan reactief. Men ziet de gevaren van een nieuwe financiële crisis en kiest uit strategische overwegingen voor het edelmetaal. Goudaandelen profiteren ook van de oplopende goudprijs.

Van Eck is zover om te spreken van een nieuwe bullmarkt in goud na een langdurige bearmarkt. Foster gaat uit van een robuuste markt voor de rest van het jaar, waarbij de goudprijs zal flirten met de 1400 dollar per ounce. En dat zal niet het einde van de opmars zijn. 

Genoeg redenen voor herstart bullmarkt

Naast de onzekerheid rond de EU zijn er meer factoren die pleiten voor een nieuwe bullmarkt in het edelmetaal. Foster somt er een heel aantal op. Het onconventionele monetaire beleid werkt niet zoals verwacht, centrale bankiers worden verleid om nog radicalere maatregelen te nemen met onbekende gevolgen. Wereldwijd groeit de schuldenberg en de economische groei kan maar niet op gang  komen. Geen enkel land wil een sterke munt, de volatiliteit als gevolg van de Brexit kan leiden tot destabiliserende interventies.

De verkiezingen in de VS lijken geen enkele goede uitkomst te kunnen krijgen. De bullmarkt in Amerikaanse aandelen is voorbij en obligaties zijn geen veilige haven meer met een stabiel rendement. Beleggers gaan op zoek naar alternatieven om hun vermogen te behouden. Het lijkt erop dat de risico’s toenemen als gevolg van een financieel systeem dat overbelast is door staatsinterventies, die ondernemen en marktwerking verstoren.

Al die ontwikkelingen bedreigen de traditionele beleggingen, waardoor beleggers hun toevlucht naar goud nemen voor vermogensbehoud, als valutahedge, of veilige haven in onzekere tijden. De opmars van de goudprijs na de Brexit heeft de bear-trend doorbroken. Foster voorziet een trend voor de goudprijs conform de tijd na de financiële crisis. In dat geval zet de goudprijs de bullmarkt voort die het in 2001 is begonnen en heeft het edelmetaal tussen 2013 en 2015 een mid-cycle correctie doorgemaakt. 

Perspectief voor goudaandelen

In het eerste halfjaar van 2016 is goud 260 dollar per ounce duurder geworden. Als die trend zich doorzet in de tweede helft van het jaar, dan komt de prijs boven de 1500 dollar uit. Dat kan ook een positief effect hebben op goudaandelen, die tijdens de bearmarkt in de uitverkoop gingen. De waarderingen daarvan liggen nog ruim onder het gemiddelde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?