Nieuws

Fintech springt in research-leemte

MIFID II dreigt een einde toe maken aan research als marketingtool. Fintech-bedrijven zien daar mogelijkheden.

MIFID II dreigt een einde toe maken aan research als marketingtool. Volgens de nieuwe richtlijnen is het niet toegestaan een vergoeding voor research te rekenen. Dat dwingt alle partijen, aanbieders en gebruikers, om een nieuwe vorm te zoeken. Fintech-bedrijven zien daar mogelijkheden.

Gevestigde bedrijven en nieuwkomers storten zich op een krimpende markt. De focus zal meer verschuiven richting het optimaliseren van de beleggingsbeslissingen. Data-algoritmes kunnen extra waarde toevoegen aan research. 

Diverse nieuwkomers verkennen de markt al en er liggen volgens het blog Daily Fintech zeker mogelijkheden voor een nieuw type aanbieders. Daarbij denkt de schrijver aan platformen met veel meer keuzemogelijkheden, waaronder de optie om een deel van het researchpakket te kopen.

Beter producten, lagere kosten

Maar ook de zoektocht naar algoritmes die producten en kosten optimaliseren. Uiteindelijk moet de vrucht van deze vernieuwingslag zijn, dat er sneller een beter product geleverd wordt tegen lagere kosten. Maar het zal wel slachtoffers eisen bij de stakeholders die die vernieuwingsslag niet mee kunnen maken. 

Er zijn al wat spelers actief in het aanbod van aandelenresearch, zoals Airex market, dat in de VS een online marktplaats biedt voor research, financiële informatie en apps. Alphametry is een Frans Fintechbedrijf dat algoritmes loslaat op research, om de kwaliteit ervan te bepalen en daarnaast creëert het een gemeenschap, die een waardering kan geven over researchartikelen. Dat moet dan leiden tot een beter advies voor de kopers van research. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus