Nieuws

Nederland fintechland

De opkomst van Nederlandse fintechbedrijven. Wat zijn hun kansen en bedreigingen? De financiële consument is de lachende derde.

Waarin een klein land ook groot kan zijn. Nederland, en dan vooral Amsterdam, is een broedplaats van hippe en intelligente fintechbedrijven. Voor de traditionele financiële partijen zijn deze disruptors zowel een bedreiging als een kans.

De financiële consument is de lachende derde. Het Holland Financial Centre – dat de financiële sector verder moest versterken – werd niet het succes waarop was gehoopt, maar in de wereld van fintech, de nieuwste generatie financiële bedrijven, doet Nederland het uitzonderlijk goed.

Op verschillende lijstjes die mediabedrijven en consultants de wereld in sturen, bezet Amsterdam in Europa na Londen en Berlijn op basis van het aantal startups steevast de derde fintechplaats. Dat beeld wordt door Nederlandse fintechondernemers bevestigd.

Techsavvy Nederland

Don Ginsel van innovatieplatform Holland Fintech: “Ja, Nederland stelt zeker wat voor in de wereld van fintech. Dat is ook wel logisch. We zijn van oudsher sterk in de handel. Dat vertaalt zich in fintechinitiatieven die in het verlengde daarvan liggen. Het is geen toeval dat een Adyen in Amsterdam zit. Ook Optiver opereert ijzersterk. Net als Flow Traders natuurlijk.”

Dat Nederland zo klein is, heeft zijn voordelen. Een scherp afgebakende markt is bij uitstek geschikt om diensten te lanceren. Slaan die aan, dan kan worden gedacht aan internationale expansie. “Nederland is een geweldig testmarkt,” vertelt Marleen Evertsz, die in april van dit jaar de beurs Nxchange lanceerde.

Wat Nederland ook aantrekkelijk maakt is de snelheid waarmee nieuwe technologie hier worden omarmd. De Nederlander geldt als techsavvy. Als een nieuw product hier aanslaat, dan zal het wel goed wezen.

Cool Amsterdam

En dan is er hip bruisend Amsterdam dat als een magneet fintechondernemers aantrekt. De coolfactor van onze hoofdstad is een belangrijke aanjager van de ontluikende vaderlandse fintechindustrie. Nick Bortot van beleggingsapp BUX: “Facebook en Uber zijn niet voor niets in Amsterdam neergestreken. Zaten vijf jaar geleden de coole bedrijven in Stockholm, nu gaan ze naar Amsterdam.”

Thomas Bunnik van robo-adviseur Pritle had in elk geval geen moeite om werknemers uit het buitenland naar de Amsterdamse Houthavens te lokken. “Voor ons bedrijf werken inmiddels 31 dames en heren van tien nationaliteiten. Mensen zijn vanuit Singapore en Dubai met partners naar Nederland verhuisd. Dat deden ze niet zo maar.”

Tekort programmeurs

Maar de aantrekkingskracht van Amsterdam heeft ook een keerzijde. Naarmate er zich meer fintechbedrijven in Amsterdam vestigen, wordt het tekort aan programmeurs nijpender. Volgens Bunnik kan een programmeur tegenwoordig uit vijf banen kiezen. “Die mensen willen uitgedaagd worden. Die willen een coole baan op een coole plek.”

Voordeel van de fintechsector is wel dat het, anders dan het traditionele bankwezen, als gaaf wordt gezien. Zo heeft Bortot van BUX een aantal jonge programmeurs uit de gaming-industrie aan zich weten te binden. Lachend: “Die had ik vijf jaar geleden niet kunnen aantrekken, want die wilden toen echt niet voor iets financieels werken. Nu vinden ze het cool.”

Bancaire braindrain

Ook verhuist steeds meer financieel talent van de traditionele financiële instellingen naar fintechbedrijven, zo blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Astbury Marsden. Inmiddels is bijna 60% van alle nieuwe werknemers van de Nederlandse fintechbedrijven afkomstig van de vier grote banken.

Reden? Bankmedewerkers willen in het centrum van de technologierevolutie zitten. “Bij fintechbedrijven kunnen talenten hun creatieve talent optimaal benutten, zich ontplooien en flexibeler werken,” aldus Astbury Marsden.

Voor de traditionele banken is deze braindrain natuurlijk slecht nieuws. Het dwingt hen om tegen hoge kosten gespecialiseerde consultants van buiten aan te trekken. Astbury Marsden: “Talentvolle programmeurs hebben helemaal geen zin om aan gedateerde bankensoftware te werken.”

Samenwerking

Het werving- en selectiebureau concludeert dat banken wat betreft werkwijze, arbeidsethos en cultuur een voorbeeld kunnen nemen aan fintechondernemingen. De banken doen hun best om bij te blijven. Zij proberen optimaal gebruik te maken van de kansen en mogelijkheden die de IT-revolutie biedt.

Probleem is alleen dat de voorwaarden voor innovatie bij hen wat slechter liggen. Door hun omvang, oude IT-systemen en weerbarstige bedrijfscultuur staan zij met hun voeten in beton. Wat een verschil met de kleine, beweeglijke fintechbedrijven, die geen erfenissen uit het verleden hoeven te torsen en volop profiteren van dalende IT-kosten.

Topman Ralph Hamers van ING beseft dat ook. Tegen het FD zei hij hierover: “Ik zie fintech vooral als een kans, een manier om zaken te veranderen die je misschien al jaren hetzelfde doet, maar niet per se volgens de beste methode.”

Fintech heeft de banken nodig

ING werkt inmiddels actief samen met veertig vernieuwende partijen. Hamers: “De consument moet door vernieuwing meer controle over zijn financiën krijgen. Veel zelf kunnen regelen, maar ook het juiste advies krijgen. Dat is de focus van onze aanpak.” Maar: “Op dit moment geven we prioriteit aan vernieuwingen in het betaalverkeer. Die ervaring bepaalt hoe een klant over de bank denkt.”

ING’s keuze voor samenwerking in plaats van de overname is een verstandige zet. Banken en fintechbedrijven hebben elkaar nodig. Banken zijn misschien niet de grootste innovators, maar ze hebben wel de klanten. Bovendien, zo merkt Gijs Nagel van online-broker DeGiro op: “Fintechbedrijven hebben de banken nodig. Grote delen van de financiële keten zijn nog altijd in handen van de banken.”

Bortot verwacht ook helemaal niet dat de bestaande financiële instellingen door de aanstormende fintechconcurrentie kleiner zullen worden. “Paypal koopt op dit moment alles op.” Volgens Ginsel is het aan de traditionele banken hoe het financiële landschap er in de toekomst uit zal zien.

Goedkoper en sneller 

“Het is wel duidelijk waar de fintechbedrijven en consumenten naartoe gaan. Onduidelijker is wat de bestaande financiële instellingen zelf willen. Zij zullen scherpe keuzes moeten maken. Welke rol willen zij spelen? Dat maakt de toekomst van de financiële sector onzeker.”

Zeker is wel dat de financiële consument de grote winnaar wordt van de fintechrevolutie. Producten worden goedkoper. Alles kan sneller. Ginsel: “Waarom duurt een hypotheekaanvraag tegenwoordig zes weken? Dat slaat helemaal nergens op. Dat is door technologie eenvoudig te verhelpen.”

Fintech zorgt daarnaast voor transparantie en gebruiksgemak, twee ingredi enten die consumenten helpen om meer grip te hebben op hun financiën. “Consumenten hebben hun eigen uitgangspunten. Die zijn van elkaar verschillend,” vertelt Stephan Freelink van Beleggingsmatch.nl.

“Onze software moet hen helpen om de juiste keuzes te maken. Er komen steeds meer partijen en producten bij. Wat moeten ze kiezen?”

Mandaat is mandaat 

Belangrijk voordeel van zoiets als roboadvies is dat afspraken worden nagekomen. Dat is iets wat robots beter kunnen dan mensen. Een mandaat is een mandaat. Robots wijken daar niet vanaf. Afgezien van de lage kosten is dat volgens Ginsel een reden waarom roboadvies wel eens heel groot kan worden.

Dat denkt ook Evertz. “Het is voor mij bijvoorbeeld ondenkbaar dat de oude mannen in hun grijzen pakken in de pensioensector ook straks de dienst uitmaken. We gaan naar een model waarbij technologie gaat bepalen hoe een beleggingsportefeuilles eruit zal zien.”

Grote kans dat in die beleggingsportefeuilles niet langer alleen obligaties en aandelen te vinden zijn. De extreem lage obligatierentes en torenhoge aandelenwaarderingen bieden fintechbedrijven de kans om succesvol alternatieve spaarproducten aan te bieden.

Nooit was het moment beter om een crowdfundingsplatform in de markt te zetten. Ten minste, als de factor risicoanalyse serieuzer wordt genomen dan bij eerdere crowdfundingsinitiatieven. Het niet nakomen van beloftes is dodelijk. Daar weet de beleggingsindustrie alles van.

 

De Nederlandse fintechsector  - althans op beleggingsgebied - bij elkaar in Amsterdam. Fotografie Suzanne Vormer, Synergy Photo Design.

Links van beneden naar boven: Nick Bortot (Bux), Miglena Dobreva (Lendex), Bas van Marissing (Five Degrees), Sergio Torres (Sparkholder) en Bart Vemer (Voordegroei).

Rechts van beneden naar boven: Gijs Nagel (DeGiro), Marleen Evertsz (Nxchange), Simon Heerings (First Country Research), Menno Hamburg (Quantler) en Thomas Bunnik (Pritle).

 


 

Lees meer over fintech

 

 

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen