Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

Mijn favoriete ETF-portefeuille

Ik geef u mijn favoriete ETF-portefeuille van dit moment om een gedegen aandelen- en obligatieportefeuille op te bouwen.

Met indexfondsen bouwt u met een beperkt aantal posities een zeer goed gespreide aandelen- en obligatieportefeuille op. Ik geef u mijn favoriete ETF-portefeuille van dit moment. Ik ga naar de supermarkt, want ik wil een winkelwagen vol met ETF’s. Met een beperkt aantal transacties bouwt een belegger via een paar posities een zeer gespreide aandelen- en obligatieportefeuille op.

Hoe zou zo’n portefeuille er uit kunnen zien? Ik geef u mijn favoriete samenstelling van een volledige ETF-portefeuille. Zowel mijn eigen visie als de kwaliteit van de ETF spelen bij de selectie een rol.

Tak's visie

We zullen de komende tijd te maken blijven houden met onzekerheden. Brexit, de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het vervolg op het Griekse financiële drama, de ontwikkeling van de Chinese economie en natuurlijk de gevolgen van het ultraruime monetaire beleid in de EU en de rest van de wereld.

De beloning op risicovolle aandelenbeleggingen zal, in relatie tot de blijvend hogere volatiliteit (en dus risico), relatief beperkt zijn. Al is het alleen maar omdat het goldilock-scenario voor de aandelenmarkten (lage rente, relatief lage lonen) niet eeuwig zal standhouden. De rente, nu op een dieptepunt beland, gaat uiteindelijk omhoog. Een verdere significante rentedaling lijkt mij vanaf de huidige niveaus zeer onwaarschijnlijk.

Tak's portefeuille

Als eerste koop ik ETF’s op de grote indices in Europa, de VS en Japan. Ik voel mij comfortabel bij de Eurostoxx 50, S&P 500 en Nikkei 225. Ik begin met de Eurostoxx 50-fondsen en ben uiteraard op zoek naar de goedkoopste ETF. Daaronder versta ik het fonds met het kleinste verschil tussen de bruto indexprestatie en het fondsrendement over de afgelopen twee kalenderjaren. De op deze manier berekende werkelijke kosten vormen een betere indicator dan de officieel opgegeven TER (Total Expense Ratio).

Europa
Als ik de TER als uitgangspunt zou nemen, verdient bijvoorbeeld de db-X ETF op de Eurostoxx 50 de voorkeur met 0,09% kosten per jaar. Kijk ik echter naar het rendement over de afgelopen twee jaar, dan zie ik dat de iShares-ETF, met een TER van 0,10%, toch net wat beter presteerde. Over de laatste twee jaren behaalde de iShares-ETF 0,1% meer rendement dan de db-X-concurrent. Dat zijn relatief kleine verschillen. Maar de Lyxor- en Amundi-ETF’s op de Eurostoxx 50, met een TER van respectievelijk 0,20% en 0,15%, blijven gemiddeld 0,40% en 0,35% achter bij de iShares-ETF. Dat zijn toch behoorlijke percentages.

Ook het ETF-aanbod van dezelfde aanbieder verdient een kritische beschouwing. iShares heeft twee Eurostoxx-ETF’s, één dividenduitkerende en één herbeleggende (core-) variant. Ik selecteer de laatste (iShares Core Euro Stoxx 50) omdat die volgens mijn berekening de goedkoopste is. Het dividenduitkerende alternatief heeft een officieel kostenniveau van 0,35% en blijft over de afgelopen twee kalenderjaren ruim 0,4% per jaar achter bij de core-ETF.

Verenigde Staten
De tweede positie in mijn ETF-portefeuille is het Vanguard 500 Index Fund, genoteerd in de VS, met de S&P 500 als onderliggende waarde. Het fonds valt onder de Amerikaanse regelgeving. De officiële kosten zijn met 0,16% laag. Maar belangrijker, de werkelijke kosten over de afgelopen twee kalenderjaren liggen nagenoeg op het officiële kostenniveau en daarmee is Vanguard 500 het goedkoopste op de S&P 500 gerichte fonds.

Japan
Tot slot wil ik een positie in Japan via de Nikkei 225. Er zijn niet veel ETF’s op deze benchmark, maar bij iShares en db-X kan ik terecht. Anders dan gold voor de ETF op de Eurostoxx 50, blijkt nu het db-X-fonds het beste rendement over de afgelopen twee kalenderjaren te hebben behaald. De keuze voor deze ETF is daarmee snel gemaakt.

Nederland
Nu ik de basis heb, kies ik voor aanvullende posities om mijn portefeuille evenwichtig te maken. Ik neem een positie in de AEX omdat onze index een aantal kwaliteitsbedrijven bevat. Mijn keuze valt op Think AEX-ETF. Mede vanwege de efficiënte belastingstructuur, levert deze ETF in vergelijking met de concurrentie de beste prestaties.

Azië ex-Japan
Omdat ik de rest van Azië natuurlijk niet wil missen, neem ik vervolgens een positie op de MSCI Pacific ex-Japan via de goedkope iShares core-ETF.

Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk
Door de keuze van de Eurostoxx 50 mis ik in mijn portefeuille een positie in de middelgrote Europese bedrijven, en daarnaast in Engelse en Zwitserse concerns. Om niet te afhankelijk zijn van alleen de grote EU-bedrijven koop ik de Lyxor MSCI Europe Mid Cap ETF. Wat betreft de regionale aanvulling kies ik voor de bekende indices (FTSE 100 en Swiss Market Index). De betreffende ETF’s van mijn keuze zijn de UBS Swiss Market Index ETF en de Lyxor FTSE 100 ETF, allemaal op basis van de laagste (werkelijke) kosten.

Opkomende markten
Hiermee ben ik er nog niet wat de aandelen betreft. Met de geselecteerde ETF’s heb ik nog geen positie in de opkomende landen. Ik kies de iShares MSCI Emerging Market ETF die net iets beter presteerde dan de verschillende concurrerende fondsen op deze index. Ik kies niet voor de core-variant op de MSCI EM IMI Index, omdat de werkelijke kosten duidelijk hoger lijken te liggen dan de lage TER van 0,25%.

Obligaties
Nu nog de obligaties in portefeuille. Daar kan ik kort over zijn. Ik neem geen enkel (long) obligatiefonds op, als ik mijn visie op de rente geloofwaardig wil vertalen naar mijn ETF-portefeuille. De enige obligatiegerelateerde posities in mijn ETF-portefeuille zijn twee shortposities. Met een Duitse rente op staatsobligaties van bijna 0% durf ik het aan om short te gaan op Bunds.

Dubbel short nog wel, via de Lyxor Daily Double Short Bund. Het is zeker oppassen met short-ETF’s, maar met de huidige lage rente durf ik het dus aan. Omdat ook de rente in de zwakkere eurolanden extreem laag staat, vul ik de shortpositie aan met de Amundi Short Government Bond EuroMTS Broad Investment Grade 10-15 Daily ETF, met de grootste shortposities op obligaties van Italië, Spanje en Frankrijk.

Cash
Vanwege het hoge risico op aandelen en mijn visie dat de rente gaat stijgen, waardoor er geen obligaties in de portefeuille zijn opgenomen, houd ik 20% aan op een spaarrekening tegen 0% rente.

Tak's benchmark

Om deze actieve keus van passieve instrumenten te toetsen, wil ik het behaalde rendement vergelijken met een zeer eenvoudige portefeuille bestaande uit de Vanguard FTSE World ETF (ISIN: IE00B3RBWM25) en de iShares Core Euro Government Bond ETF (ISIN: IE00B4WXJJ64). De verdeling tussen beide ETF’s is 50/50.

 Dit artikel is ook verschenen in IEXProfs Magazine 2, 2016


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen