Nieuws

Nederlandse bedrijven neokoloniaal

Beursgenoteerd Nederland betaalt volgens de VBDO te weinig loon in de opkomende- en ontwikkelingswereld.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) presenteerde vanochtend z'n nieuwste rapport over het duurzaamheidsgehalte van beursgenoteerd Nederland, getiteld Next Steps in Embedding Corporate Responsibility. Ofwel, corporate Nederland wordt weer eens langs de duurzaamheidsmeetlat gelegd.

De VBDO keek onder meer hoe beursgenoteerd Nederland de mensenrechten respecteert, een verantwoord belastingbeleid voert en verantwoord met het schaarse natuurlijke kapitaal omgaat. Het resultaat van de bevindingen van de VBDO vindt u hieronder. Een zware onvoldoende scoren onder meer Nationale Nederlanden, Unibail-Rodamco, Heijmans, USG en Fugro. 

Hoe duurzaam is beursgenoteerd Nederland?

VBDO meet duurzaamheid Nederlandse bedrijven
Klik op de afbeelding voor een grote versie

In het begeleidende persbericht toont de VBDO zich met name kritisch over het inkoopbeleid. Dat werknemers met name in ontwikkelende markten zwaar worden uitgebuit, blijkt geen punt van Nederlandse bedrijfsaandacht.

Te weinig loon

“Van bedrijven wordt verwacht dat zij verantwoordelijkheid nemen in het respecteren van internationaal erkende mensenrechten”, aldus Vicky van Heck, projectmanager van de VBDO. “Een leefbaar loon voorziet in de basisbehoeften van de werknemer en zijn gezin. Bedrijven dienen hiervoor zorg te dragen." Volgens Van Heck hebben slechts twee van de 37 bedrijven in hun jaarrapport beloofd dat zij leefbaar loon uitbetalen in de leveranciersketens.

De VBDO heeft bedrijven ook vragen gesteld over verantwoord belastingbeleid. "VBDO vindt dat belastingbeleid onderdeel moet uitmaken van het duurzaamheidsbeleid van elke multinationale onderneming." Dat steeds meer bedrijven het thema op de agenda zetten, stemt de VBDO tevreden.

VBDO: "Het aantal bedrijven met een verantwoord belastingbeleid is de afgelopen jaren flink gestegen: van 3 in 2013 naar 78 in 2016."

Zwakke milieurapportages

Jammer is wel dat slechts drie van de 37 bedrijven inzichtelijk maakt hoeveel belasting in welke land wordt afgedragen. VBDO: "Twee van de drie partijen zijn banken. Deze zijn verplicht om op deze manier verslag te leggen. De derde partij, Sligro, draagt alleen in Nederland belasting af, gezien de werkzaamheden en kantoren zich binnen de landsgrenzen bevinden." Een veel door de VBDO gehoord argument om niet aan country-by-country reporting te doen, is de concurrentiegevoeligheid van de informatie.

Ten slotte analyseerde de VBDO hoe bedrijven omgaan met de beperkte middelen die de natuur hen biedt en waarvan ze afhankelijk zijn, zoals water, lucht en energiebronnen. Er zijn volgens de VBDO maar weinig bedrijven die hebben nagedacht over de directe en indirecte mileu-impact van de bedrijfsprocessen.

De VBDO raadt daarom bedrijven aan om de risico’s en impact op natuurlijke hulpbronnen in kaart te brengen, zowel voor de eigen operaties als in de gehele waardeketen. Ook wil de VBDO bedrijven stimuleren om de negatieve effecten op milieu mee te nemen in het bepalen van de prijs en kosten van hun producten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie