Nieuws
Factormodellen doorstaan Brexittest
Het multi-factormodel en systematische strategieën hebben goed stand gehouden temidden van de Brexit-onrust.
Systematische en multi-factor strategieën hebben de schokgolf, die over de financiële markten rolde vanwege een Brexit, goed doorstaan. Patrick Houweling van Robeco’s Global Mutli-Factor Credits fund en Emmanuel Hauptmann (RAM Active Investments) roemen de werking van hun model in deze uitdagende marktomstandigheden.
Factorbeleggen heeft al meerdere crises doorstaan, maar dat neemt niet weg dat er lessen getrokken kunnen worden uit de manier waarop het model reageerde op de onrust na het Britse referendum. Maar volgens Houweling heeft het multi-factor model goed stand weten te houden.
Hauptmann is te spreken over systematische werking van hun model, onder meer bij de Long/Short strategie in Europese aandelen. De strategie verkleinde de blootstelling aan Britse aandelen voorafgaand aan het referendum, terwijl posities in goud de portefeuille beschermde tegen de daling van de aandelenmarkten. Het was niet nodig om in te grijpen bij de portefeuilles op de vrijdag na het referendum.
Schuldenberg
Hauptmann verwacht dat de pond sterling verder zal verzwakken, de Bank of England heeft al aangegeven klaar te staan om de rente te verlagen en geld in het financiële systeem te pompen. Dat draagt bij aan een zwakkere munt. Aan de fiscale zijde staat het land voor uitdagingen op het gebied van begrotingstekort en schuldenberg.
De koers tussen pond sterling en euro zal volatiel blijven, denkt Hauptmann. De eurozone kampt met aanhoudende tekorten en schuldenproblematiek, waardoor er weinig ruimte blijft om de rente te normaliseren. Andere valuta, zoals Zwitserse frank, Noorse en Zweedse kroon worden sterker als gevolg van grote handelsoverschotten en begrotingsevenwicht.