Nieuws

Bodem EM echt bereikt?

Het eigenzinnige fondsenhuis Skagen heeft zijn twijfels over de wederopstanding van de opkomende markten.

Na drie jaar van dalende rendementen en een massale exodus van kapitaal uit de opkomende markten keren beleggers voorzichtig weer terug. De media staat bol van de beweringen dat de bodem bereikt is. Maar is er wel sprake van fundamentele verbetering, vraagt Kristoffer Stensrud - fondsbeheerder bij Skagen - zich af.

De problemen in met name de de BRIC-landen waren de aanleiding voor een uittocht van kapitaal uit de opkomende markten. Naast die uiteenlopende problemen, zoals politieke crises, dalende grondstoffenprijzen, recessies, afnemende groei, schuldenbergen en haperende hervormingen, was er ook nog onzekerheid rond het rentebeleid van de Fed.

In de loop van dit jaar keerde het optimisme weer wat terug, de grootste zorgpunten raken min of meer op de achtergrond. Maar is het rooskleurige plaatje dat beleggers voor ogen hebben niet een fata morgana? Volgens Stensrud bevinden de waarderingen zich nog altijd op crisisniveau en dat is een lichtpuntje. Dankzij die kleine verbeteringen zijn de vooruitzichten beter dan zij lange tijd geweest zijn. Aan analisten geen gebrek, die beweren dat de bodem bereikt is. 

Keerpunt of wishful thinking?

Het is wel belangrijk om alles in het juiste perspectief te zien, schrijft de ervaren rot. De centrale vraag die beleggers zich moeten stellen, is of de onderliggende uitdagingen in de opkomende markten echt verdwenen zijn. Of is de wens hier de vader van de gedachte?

Brazilië blijft politiek en economisch onzeker. Het lukt China nog steeds niet om de schuldenberg te verlichten, noch om de groei aan te jagen. De olieprijs stabiliseert weliswaar, maar Rusland is niet echt aantrekkelijk voor bedrijven.

En India worstelt nog altijd met de implementatie van hervormingen. De ontwikkelingen in de opkomende markten zullen - ondanks een groei van 3% tot 5% - volatiel blijven, waarschuwt de fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki.

Er liggen zeker kansen voor langetermijnbeleggers, maar analyse op bedrijfsniveau blijft een conditio sine qua non voor een goed aandelenrendement. Stensrud raadt aan te focussen op bedrijven uit opkomende markten die werk maken van hun kapitaalrendement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus