Nieuws

Pictet: Britse aandelen goedkoop

De Brexit kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van Europa. Maar Britse aandelen lijken op dit moment goedkoop.

Dat zegt Luca Paolini, hoofdstrateeg bij Pictet Asset Management naar aanleiding van het Britse besluit om uit de EU te vertrekken. Hij voorziet een zogenoemde technische recessie voor de Britse economie. De economische groei zal het komende jaar 1,3% lager zijn dan voorheen het geval is.

Maar de Brexit is niet alleen slecht nieuws. De waarde van het Britse pond is gedaald. Dat is gunstig voor exporteurs. De winstgevendheid van veel bedrijven kan stijgen. Dat zorgt ervoor dat veel aandelen aantrekkelijk zijn geprijsd, vooral van bedrijven die eind vorige week het hardste zijn geraakt door de schokgolf die de onverwachte Brexit-stem veroorzaakte.

Nog veel meer Britse aandelen worden aantrekkelijk op het moment dat de FTSE100 onder 5.700 punten zakt. Het stijgen van de dollar zorgt ervoor dat het minder aantrekkelijk wordt om in opkomende markten te beleggen.

Economische gevolgen

De economische gevolgen van een Brexit worden vooral op langere termijn gevoeld. De schok op korte termijn zorgt voor interessante beleggingsopties. Zo denkt Paolini dat de euro goedkoop wordt bij een koers van 1,05 dollar per euro. Datzelfde geldt voor het pond bij een koers van 1,30 dollar per pond.

Paolini maakt zich zorgen over de politieke stabiliteit in Europa., met name in Italië. De Italianen stemmen komende herfst over het lot van premier Matteo Renzi. Hij wil de macht van de senaat inperken. Een politieke crisis is mogelijk. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben doordat het land de gevolgen van de kredietcrisis nog niet te boven is.

Komend jaar zijn er verkiezingen in Duitsland en presidentsverkiezingen in Frankrijk. In beide landen is sprake van een krachtig nationalistisch geluid. Het vertrek van de Britten uit de EU zou ook andere landen kunnen bewegen om referenda te houden. Paolini noemt Nederland, Frankrijk en Italië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus