Nieuws

Spraakverwarring rond smart bèta

De strijd rond de terminologie lijkt beslist in het voordeel van smart bèta, maar leidt af waar het werkelijk om gaat.

Wat doorgaans bekendstaat als smart bèta is de afgelopen jaren op veel andere manieren door het leven gegaan. ETF.com noemt maar liefst twaalf synoniemen voor eenzelfde strategie. Maar de hele discussie over de terminologie leidt af van de kern, hoe kunnen beleggers smart bèta inzetten om hun doelen te bereiken? ETF.com pleit er daarom voor om te stoppen met het kibbelen over alternatieve namen en te focussen op het toerusten van beleggers, hoe zij het meeste baat hebben bij smart bèta-beleggingen.

De strijd rond de terminologie lijkt te zijn beslist in het voordeel van smart bèta. Deutsche Bank heeft de eigen terminologie van systematic beta losgelaten. Steeds meer marktpartijen hanteren nu smart bèta, de naam die voor het eerst door Towers Watson gebruikt werd. Zelfs de felste tegenstanders gaan overstag. William Sharpe stelde ooit ziek te worden als hij smart bèta hoorde noemen en Jack Bogle noemde smart bèta ’stupid’. 

Smart, strategisch of alternatief?

Ook de schrijver is niet enthousiast over de ingeburgerde terminologie. Smart is pure marketingtaal en is denigrerend voor passieve beleggingsvormen. En bèta werkt verwarrend voor producten die het beter proberen te doen dan de traditionele bèta die de markt levert. Maar de alternatieven waren niet veel beter.

In 2014 schreef BlackRock dat de term strategic beta volgens hen het beste de lading dekte van producten en strategieën die ontwikkeld waren om blootstelling te krijgen aan factoren, die op lange termijn de rendementen bepalen.

Nog altijd duikt af en toe de term alternative beta op, maar dit wordt al gebruikt voor de bèta die alternatieve beleggingscategorieën opleveren. Morningstar pleit voor strategic beta, omdat smart niet tot het financiële vocabulaire hoort. Maar ETF.com vraagt zich af waarom een index die de Amerikaanse aandelenmarkt selecteert op grootte, liquiditeit en free float niet strategisch zou zijn, maar wel zodra de factor dividendrendement eraan wordt toegevoegd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente