Nieuws

Betalen voor vertrek uit fonds

Beleggingsfondsen moeten bij een liquiditeitscrisis beleggers kosten in rekening kunnen brengen voor uittreding.

Open-end beleggingsfondsen moeten in geval van een liquiditeitscrisis op slot kunnen, of beleggers kosten in rekening kunnen brengen voor uittreding. Dat zou de uitstroom uit een fonds tijdens marktstress beperken en het voordeel teniet doen van de eerst vertrekkende beleggers.

Toezichthouders vrezen dat beleggingsfondsen de lont kunnen zijn in het kruitvat van een nieuwe financiële crisis. De fondsenindustrie vertegenwoordigt een waarde van 27.000 miljard dollar. Ook een stresstest voor individuele vermogensbeheerders maken deel uit van de voorstellen van het Financial Stability Board (FSB).

De 24-koppige FSB houdt over verzoek van de G20-landen toezicht op risico's in het financiële systeem en heeft Bank of England- gouverneur Mark Carney als voorzitter. Ook centrale bankiers en toezichthouders uit de G20 maken deel uit van het in Basel gevestigde orgaan dat na de financiële crisis in 2009 het in het leven werd geroepen.

Vitaal belang 

Als balansen van vermogensbeheerders aan een periodieke stresstest onderworpen worden dan hebben beleggers meer duidelijkheid over hun liquiditeit. Volgens de FSB zijn grote vermogensbeheerders als BlackRock, State Street, Vanguard en Fidelity net als sommige banken van vitaal belang voor het financiële systeem.

Assetmanagers hebben 40% van het kapitaal dat in het systeem omgaat onder hun hoede. Als de voorstellen doorgaan dan worden vermogensbeheerders evenals banken en verzekeraars mogelijk opgezadeld met extra kapitaaleisen. De FSB heeft ook staatsfondsen en pensioenfondsen in het vizier, maar door gebrek aan data worden aanbevelingen pas volgend jaar verwacht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen