Nieuws

EMD gedreven door lokale rente

Rendementen in de opkomende markten worden vooral gedreven door de bewegingen van de rente ter plaatse, schrijft Van Eck

In de maand mei heeft schuldpapier uit opkomende markten in lokale valuta gemengde resultaten laten zien als gevolg van de havikachtige taal die de Fed toen uitsloeg. Staatsobligaties gaven 18 basispunten prijs, terwijl het rendement op bedrijfsobligaties juist 15 basispunten steeg, schrijft Fran Rodilosso, fondsbeheerder bij Van Eck in een EM Debt Monitor.

De lokale schuldmarkten hebben tot eind mei een gemiddeld rendement van 7,7% op jaarbasis behaald. China valt hierbuiten, de Chinese obligatiemarkt rendeert licht negatief op jaarbasis als gevolg van de zwakkere yuan. De Chinese munt noteert weer rond het zwakste niveau van dit jaar. 

Rodilosso wijst erop dat de rendementen in de opkomende markten meer gedreven worden door de bewegingen van de rente ter plaatse dan door de valutaschommelingen. Van Eck herleidt 75% van het rendement tot bewegingen in de lokale rente.

Toppers en floppers

Obligatierentes gingen omhoog uit vrees voor een hogere rente in de VS. Maar ook kan er sprake zijn geweest van winstnemingen, omdat EM Debt de eerste vier maanden van dit jaar al een positief rendement van 12% op jaarbasis heeft behaald.

Vanwege de verzwakking van rand, lira en de Mexicaanse en Colombiaanse peso bevindt schuldpapier uit Zuid-Afrika, Turkije, Colombia en Mexico zich in de achterhoede. De beste prestaties kwamen uit Argentinië en enkele Oost-Europese landen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen