Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstrateeg bij IRIS, het onafhankelijke onderzoeksinstituut van Robeco en Rabobank. Voor zijn indiensttreding bij Robeco werkte Jeroen als vermogensbeheerder en strateeg bij Interpolis. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een VBA diploma en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute.

Nieuws

Rentegekkigheid

Een van de bij-effecten van de ultra lage rente is dat de vraag naar geldkluizen explosief gestegen is.

Het kan u niet zijn ontgaan. De rente daalt weer. En hard ook. Maar belangrijker nog, bijna elke dag zakt er ergens wel een toonaangevende rente door de nulgrens. Deze week was het de beurt aan Europa’s belangrijkste rente, die op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar. 

Maar het kan nog gekker. Bij de buren in Zwitserland ging de rente op een staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar door de nul heen. Het is dat Zwitserland nog niet zo lang geleden een obligatie met een looptijd van 50 jaar heeft uitgegeven, want anders lagen alle rentes nu onder nul. In Zwitserland is een negatieve rente heel normaal.

Nu nog negatiever

Om te laten zien hoe normaal, heb ik onderstaand plaatje opgenomen. De rente op die Zwitserse staatsobligatie met een looptijd van 50 jaar is namelijk lager dan de rente op Amerikaanse staatspapier met een looptijd van, … hou u vast, één maand. Laat dit even rustig op u inwerken.

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Duitsland en Zwitserland zijn zeker niet de enige landen met rentegekkigheid. De tabel hieronder van Charlie Bilello van het Amerikaanse Pension Partners laat zien dat grofweg de helft van alle rentes in Europa, Japan en de Verenigde Staten negatief is. Deze tabel is overigens een week oud, de Duitse tienjaars rente staat hier nog in de plus. De tabel kleurt inmiddels een stuk roder.

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Zakenbank JP Morgan heeft becijferd dat er voor een bedrag van 8.3 biljoen Amerikaanse dollars (ofwel 8300 miljard) aan staatsobligaties uitstaat met een effectieve rente die negatief is. Dat betekent dat grofweg een derde van alle uitstaande staatsobligaties wereldwijd een rente heeft die lager is dan nul. Ook voor een indexbeleggers is een negatieve rente dus heel normaal.

Goud & bitcoins

Die negatieve rentes hebben uiteraard invloed op de gemoedstoestand van beleggers. Niet iedere belegger voelt zich zo comfortabel met de huidige niveaus. Je kunt ze geen ongelijk geven. Een Duitse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar biedt nul rente en niet nul risico.

De term rendementsvrije, risicovolle belegging misstaat niet. Nu kunnen de rentes, zoals de voorbije decennia wel is gebleken, altijd lager, maar nu een Zwitserse obligatie kopen en vasthouden tot einde looptijd levert gegarandeerd een negatief rendement op.

Dus zoeken sommige beleggers hun heil elders. En het paradepaardje voor een veilige belegging is natuurlijk goud. Nu is goud waarschijnlijk minder veilig dan velen denken, maar enige vorm van waardevastheid kan het niet worden ontzegd. Onderstaand plaatje laat zien dat goud de laatste maanden aan een comeback bezig is, maar om te spreken van een hausse gaat wat ver.

 

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Matrassen

Dat laatste geldt niet voor bitcoin. Daar zit de vaart er goed in, de voorbije maanden. De prijs van bitcoin ging in één streep door de 700 dollargrens. Op het moment van schrijven staat bitcoin 60% hoger dan twee maanden geleden en meer dan 200% hoger sinds vorig jaar augustus.

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Negatieve rentes beïnvloeden niet alleen het bedrag van beleggers, ook dat van spaarders. Niemand zit er op te wachten om te moeten betalen om spaarcenten op de bank te zetten, toch? En dus halen de Japanners massaal hun geld van de bank. Aangezien dat geld toch een beetje veilig moet worden opgeborgen, matrassen zijn zo 20e eeuw, neemt de verkoop van geldkluizen explosief toe!

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ik vraag me af of de heren Draghi en Kuroda dit zo bedacht hebben, stimulering van de economie door de verkoop van kluizen. Ik vermoed van niet. Die rentegekkigheid moet daarom maar niet te lang duren. Voor je het weet zijn we allemaal kluizenaars!

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Lees meer

De impact van het coronavirus