Nieuws

Waarde is belangrijkste factor

Binnen het populaire factorbeleggen is waarde de belangrijkste en meest betrouwbare factor.

Binnen factorbeleggen is waarde de belangrijkste factor. Dat betoogde volgens etf.com Rob Arnott, directeur van het onderzoeksbureau Research Affiliates en grondlegger van een van de eerste smart bèta-indices, ten overstaan van 1.700 adviseurs en wealth managers dinsdag tijdens de Morningstar Investment Conference in Chicago.

Waarde – de moeder van alle factoren is volgens Arnott een van de weinige marktanomalieën die van alle tijden is, en waarop beleggers een betrouwbare strategie kunnen loslaten. Bij de strategie probeert een belegger te profiteren van het verschil tussen hoeveel hij denkt dat een aandeel waard is, en de marktwaarde. Het raamwerk voor waardebeleggen is in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw bedacht door Benjamin Graham.

In de afgelopen vijftig jaar is volgens Arnott het rendement van aandelen met een lage price-to-bookratio gemiddeld jaarlijks 2,5% hoger geweest dan dat van groeiaandelen. “Waarde heeft structurele alpha voor lange termijnbeleggers,” aldus Arnott. “Werkt het altijd? Nee.”

Waardebeleggers moeten volgens Arnott alle emotie uitsluiten omdat het om aandelen gaat die recent zeer ondermaatse rendementen hebben laten zien. Aandelen die aan de dure kant zijn, hebben juist een periode van prachtige rendementen achter de rug.

“De essentie van succesvol (waarde)beleggen druist tegen onze natuur in. We willen graag voor de laagste prijs kopen en voor de hoogste verkopen, maar dat lukt ons niet. Daarom is waarde de belangrijkste factor,” aldus Arnott.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?