Nieuws

Bunds onder nul? Join the club!

En er is nog nooit een betere tijd voor actief beheer geweest dan nu, jubelt Andy Bosomworth van Pimco.

De rente op Duitse tienjaars staatsobligaties is voor het eerst onder nul gedoken. Bekend terrein voor Japan en Zwitserland. En er is nog nooit een betere tijd voor actief beheer geweest dan nu, jubelt Andy Bosomworth, hoofd portefeuillebeheer van Pimco

Volgens Bosomworth is er nu weer één verschil minder tussen Duitsland en zuiderbuur Zwitserland. De rentevergoeding op Duitse Bunds staat onder druk door de angst voor een mogelijke Brexit, het negatieve rentebeleid en het omvangrijke opkoopprogramma van de ECB. Daarnaast wijst hij ook op enkele langjarige invloeden die leiden tot lagere investeringen en een oplopende spaarquote. Voor Duitsland is het voor het eerst, maar Zwitserland heeft dit negatieve terrein op de obligatiemarkten al langer verkend. De rente op Zwitserse tienjaars staatsobligaties is sinds begin 2015 negatief.

Bosomworth erkent dat negatieve rentes onnatuurlijk en negatieve rendementen weinig aantrekkelijk zijn. Maar hij wijst op de financiële geschiedenis met een wijze uitspraak van Keynes, die stelde dat de markt langer irrationeel kan zijn dan een belegger solvabel kan blijven. De Japanse staatsobligatiemarkt heeft in de jaren negentig bewezen dat obligatierendementen de zwaartekracht kunnen trotseren.

Pimco voorziet nog geen einde van deze fenomenale bullmarkt voor wereldwijde staatsobligaties. Bosomworth is ook aangenaam verrast dat kracht van de handel in bijvoorbeeld synthetische cash-futures in deze laagrenderende omstandigheden sterker is dan ooit tevoren. Ideale omstandigheden voor alpha-transacties, vindt Pimco.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus