Nieuws

Smart bèta opnieuw onder vuur

De man die mede aan de basis stond van smart bèta neemt het fenomeen voor de tweede keer in korte tijd op de korrel.

Oprichter Rob Arnott van onderzoeksbureau Research Affiliates, fondsmanager bij Pimco en de bedenker van de eerste smart bèta-indices bestempelt in een interview met Financial Times zondag veel van de ideeën achter smart bètastrategieën als onzin, en waarschuwt beleggers voor grote verliezen.

Slimme strategieën die wel hebben bewezen structurele alpha te generen, zijn bovendien momenteel veel te prijzig, gekeken naar waarderingen, schrijft Arnott in artikel deze maand over de toegevoegde waarde van factoren als waarde, momentum, smallcap, illiquiditeit, low vol en kwaliteit.

De samenhang is groot tussen waarderingen bij factorbeleggen en smart bèta en de rendementen in de vijf jaar erna. “De meeste waarderingen van populaire factor- en smart bètastrategieën liggen boven het historisch gemiddelde. Dat duidt op lagere toekomstige rendementen,” aldus Arnott.

Martken agressief timen

Markten agressief timen met behulp van smart bèta of beleggen op basis van factoren, is evenmin een verstandig idee, waarschuwt Arnott. Het concentratierisico neemt erdoor toe, een recept voor teleurstelling. “Veel beleggers, ook de grote, omarmen populaire beleggingsstrategieën, mogelijk om extra spreiding aan te brengen te opzichte van bestaande waardestrategieën. Dit terwijl waarde een lage historische waardering heeft en veel van de nagejaagde strategieën hoge waarderingen kennen.”

Doordat veel beleggers op zoek zijn naar rendement neigen zij te kiezen voor smart bèta-strategieën, die goede prestaties hebben laten zien. Dat duwt de waarderingen en prijzen van de onderliggende aandelen omhoog, waardoor de betere prestaties ten opzichte van de markt in de jaren erna het gedrang komen, concludeerde Research Affiliates in een onderzoek maart dit jaar naar de prestaties van populaire factorstrategieën tussen 1967 en 2015.

Arnott is geen roepende in de woestijn. Ook EDHEC Risk Institute en CFA Institute  hebben gewaarschuwd dat als steeds meer beleggers factorpremies najagen de strategieën op termijn inefficiënt zijn.

Containerbegrip

Smart bèta is een containerbegrip voor beleggingsstrategieën, die buiten traditionele, marktgewogen marktindicies inspelen op marktanomalieën. ETF’s die deze strategieën aanhangen volgen doorgaans een index waarin bepaalde factoren, zoals momentum, een lage volatiliteit, smallcaps of waarde extra gewicht krijgen.

Het geld dat beleggers in smart bèta-strategieën hebben gestoken raamt Morningstar eind 2015 op 616 miljard Amerikaanse dollar en groeit nog altijd explosief. Tussen 2008 en 2015 is het totaal beheerde vermogen met 500% toegenomen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?