Opkomst nieuwe ETF's stokt Aan de stevige groei van de ETF-sector lijkt langzaam een eind te komen. Er is te weinig startkapitaal beschikbaar. 13 juni 2016 09:50 • Door IEXProfs Redactie De groei van ETF’s stokt. Het blijkt lastig om nieuwe fondsen te financieren, aldus Reuters. Het zorgt er in ieder geval voor dat de omvang van ETF’s kleiner wordt. Aanvankelijk werden de fondsen geïntroduceerd met een startkapitaal van 25 miljoen dollar tot 50 miljoen dollar. Tegenwoordig heeft een nieuw fonds vaak een (minimale) omvang van 2,5 miljoen dollar. In meer dan een kwart van alle (Amerikaanse) ETF’s wordt per dag niet meer dan 5000 keer gehandeld. Het lijkt zo eenvoudig. Er zijn wereldwijd duizenden indices beschikbaar. Een bepaalde index oogt aantrekkelijk. Een aanbieder bouwt er een ETF op en vraagt een beursnotering aan. De kosten zijn laag en beleggers stromen toe. Om een notering te krijgen is echter startkapitaal nodig. Dit komt van financiële partijen die de eerste blokken aandelen opkopen, legt Reuters uit. Startkapitaal te lang vast Geleidelijk aan kopen nieuwe beleggers deze aandelen. Daardoor komt voor de kapitaalverstrekkers weer startkapitaal vrij om te beleggen in een nieuw product. In het verleden duurde het vaak niet langer dan twee maanden voor het startkapitaal opnieuw beschikbaar was. Tegenwoordig duurt het vaak een half jaar of zelfs langer. Het betekent dat de verstrekkers van dit startkapitaal kritischer worden. Het schijnt dat ze zelfs af en toe vragen naar een marketingstrategie rondom de lancering van een bepaald fonds. Mark Esposito, van Esposito Securities, een van de verstrekkers van startkapitaal, weigerde recent om geld te steken in een indexfonds voor Mongoolse aandelen. Hij vond het te risicovol om in deze opkomende markt te investeren. Afgelopen jaar werden 277 Amerikaanse ETF’s gelanceerd. In het jaar daarvoor waren dat er nog 193. Maar de jaren van ongebreidelde groei zijn voorbij. Het is een logische ontwikkeling, aldus diverse marktpartijen. Toch maken ze zich zorgen. Het moet niet betekenen dat er niet langer goede ideeën van de grond komen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 sep Optimix blijft onderwogen in aandelen Optimix ziet de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen en handhaaft daarom het onderwogen advies voor aandelen. Wel koopt de vermogensbeheerder trendvolgende hedgefondsen.
Assetallocatie 12 sep Liever aandelen dan obligaties, vastgoed en grondstoffen Beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft positief over aandelen, negatief over de meeste obligaties en terughoudend over vastgoed en grondstoffen.
Assetallocatie 12 sep Amerikaanse renteverlaging positief voor opkomende markten De waarde van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, schrijft econoom Erik Lueth van vermogensbeheerder LGIM.
Assetallocatie 11 sep Europese ETF-beleggers kopen de dip Noussair Aatil van State Street SPDR ETFs buigt zich over de Europese ETF-handel in augustus. Beleggers lieten zich door de techdip in de eerste week niet uit het veld slaan. Wel werd extra bescherming gezocht.
Assetallocatie 10 sep Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.