Nieuws

Opkomst nieuwe ETF's stokt

Aan de stevige groei van de ETF-sector lijkt langzaam een eind te komen. Er is te weinig startkapitaal beschikbaar.

De groei van ETF’s stokt. Het blijkt lastig om nieuwe fondsen te financieren, aldus Reuters. Het zorgt er in ieder geval voor dat de omvang van ETF’s kleiner wordt. Aanvankelijk werden de fondsen geïntroduceerd met een startkapitaal van 25 miljoen dollar tot 50 miljoen dollar.

Tegenwoordig heeft een nieuw fonds vaak een (minimale) omvang van 2,5 miljoen dollar. In meer dan een kwart van alle (Amerikaanse) ETF’s wordt per dag niet meer dan 5000 keer gehandeld. Het lijkt zo eenvoudig. Er zijn wereldwijd duizenden indices beschikbaar.

Een bepaalde index oogt aantrekkelijk. Een aanbieder bouwt er een ETF op en vraagt een beursnotering aan. De kosten zijn laag en beleggers stromen toe. Om een notering te krijgen is echter startkapitaal nodig. Dit komt van financiële partijen die de eerste blokken aandelen opkopen, legt Reuters uit. 

Startkapitaal te lang vast

Geleidelijk aan kopen nieuwe beleggers deze aandelen. Daardoor komt voor de kapitaalverstrekkers weer startkapitaal vrij om te beleggen in een nieuw product. In het verleden duurde het vaak niet langer dan twee maanden voor het startkapitaal opnieuw beschikbaar was.

Tegenwoordig duurt het vaak een half jaar of zelfs langer. Het betekent dat de verstrekkers van dit startkapitaal kritischer worden. Het schijnt dat ze zelfs af en toe vragen naar een marketingstrategie rondom de lancering van een bepaald fonds. Mark Esposito, van Esposito Securities, een van de verstrekkers van startkapitaal, weigerde recent om geld te steken in een indexfonds voor Mongoolse aandelen.

Hij vond het te risicovol om in deze opkomende markt te investeren. Afgelopen jaar werden 277 Amerikaanse ETF’s gelanceerd. In het jaar daarvoor waren dat er nog 193. Maar de jaren van ongebreidelde groei zijn voorbij. Het is een logische ontwikkeling, aldus diverse marktpartijen.

Toch maken ze zich zorgen. Het moet niet betekenen dat er niet langer goede ideeën van de grond komen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie