Nieuws

China trekt markt green bonds

Chinese banken worden op termijn de grootste emittenten in de onstuimige groeiende markt voor groene obligaties.

Chinese banken worden op termijn de grootste emittenten in de onstuimige groeiende markt voor groene obligaties. Door de grote energiebehoefte heeft China het grootste potentieel voor de emissie van groene obligaties.

Het land stoot ook de meeste broeikasgassen uit, terwijl het aanpakken van vervuiling een hap van 3 tot 6% neemt uit het bbp. Veel van het geld op deze problemen aan te pakken, moet in de toekomst van de kapitaalmarkten komen, schrijft BofA Merrill Lynch in een onderzoek.

Groene obligaties die denomineren in yuan zijn nu al de snelste groeiende categorie in de onstuimig groeiende markt voor schuldpapier, dat tot doel heeft om projecten te financieren met voordelen voor het milieu. Dit jaar is al voor 8,5 miljard dollar aan Chinees schuldpapier met een groene rand in de markt gezet, 38% van de totale wereldwijde emissies. China is de Verenigde Staten daarmee gepasseerd als de grootste uitgevende partij van green bonds.

Verdubbeling markt dit jaar

Dit jaar is in de periode tot eind april 22 miljard dollar aan groen schuldpapier op de markt gebracht. Als het huidige emissietempo aanhoudt, kan de markt dit jaar in waarde verdubbelen tot 175 tot 185 miljard dollar, aldus BofA Merrill Lynch. China neemt naar verwachting 46 miljard aan uitgiftes voor rekening. In totaal verwacht de Amerikaanse bank dat 80 tot 90 miljard dollar aan nieuwe groene obligaties.

Meer bedrijven (58%) dan overheden hebben groene obligaties uitgegeven, terwijl Europa met 38% van de totale markt de marktleider is. Nederlanden banken en bedrijven spelen een voorname rol als uitgevende partijen. Onder andere Rabobank, ING, ABN Amro, Nederlandse Waterschapsbank, Unilever en Unibail Rodamco hebben green bonds geëmitteerd.

Door het grote aantal emissies in de Verenigde Staten en opkomende markten zijn er voor het eerst meer groene obligaties in omloop, die in dollar denomineren dan euro. Onder de nieuwe uitgevende partijen bevinden zich onder andere Apple en de Chinese Pudong Development Bank.

Meer over de hausse in green bonds leest u in het IEXProfs Magazine dat deze maand verschijnt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie