Nieuws

Niet klaar voor nieuwe regels

Volgens KPMG reageert de beleggingsindustrie verontrustend traag op de komst van nieuwe regels.

Volgens een nieuw rapport van KPMG, getiteld Evolving Investment Management Regulation, zijn beleggingshuizen nog lang niet klaar om te voldoen aan alle nieuwe regels die binnenkort worden geïmplementeerd. Anders gezegd, de beleggingsindustrie heeft grote moeite om te reageren op de groeiende druk om transparanter te worden, technologiche innovatie te bevorderen, de communicatie te verbeteren en de kosten omlaag te brengen.

Auteur van het rapport, Julie Patterson, zegt: "assetmanagers vinden het niet prettig dat toezichthouders in hun nek hijgen. Dat voelt natuurlijk niet fijn en het is soms ook knap frustrerend, maar toch zullen zij constructiever moeten reageren op de toenemende regeldruk."

Assetmanagers dienen volgens haar te begrijpen dat het omarmen van de nieuwe regelrealiteit ook kansen biedt om extra geld aan te kunnen trekken.

Opschieten!

Volgens Patterson is de nieuwe regelgeving er vooral op gericht dat beleggingsproducten direct aansluiten op de behoeften van de consument, niet te duur zijn, en op gepaste wijze worden verkocht. Deze regels zijn onderdeel van PRIIP (vanaf januari 2017) en Mifid 2 (januari 2018), die beide in de EU worden ingevoerd.

Kosten niet langer vrij

Alle nieuwe regels voor Europese vermogensbeheerders

Volgens Patterson is het essentieel dat distributeurs en fondshuizen nu beginnen om hun processen in te richten voor de implementatie van PRIIP, want anders zijn zij te laat. 

PRIIP?

PRIIP (de afkorting staat voor packaged retail and insurance-based investment products) heeft betrekking op alle soorten beleggingsproducten die aan niet-professionele beleggers worden aangeboden, zoals structured products, deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen, beleggingsverzekeringen en gestructureerde deposito’s. Uitgezonderd zijn aandelen, obligaties, deposito’s als ook bepaalde pensioenproducten."

PRIIP vereist dat verzekeraars, banken en beleggingsondernemingen een essentiële-informatiedocument opstellen voor de PRIIPs die zij ontwikkelen. Dit essentiële-informatiedocument moet worden opgesteld voordat het product voor het eerst aan beleggers of consumenten wordt aangeboden en moet gedurende de looptijd van het product actueel worden gehouden.

Essentiële informatie

Het essentiële-informatiedocument mag maximaal drie pagina’s lang zijn en moet volgens een voorgeschreven indeling worden opgesteld. De informatie moet gemakkelijk leesbaar zijn, toegespitst op de essentiële informatie die retail beleggers nodig hebben.

Deze essentiële informatie betreft onder meer: de aard en de voornaamste kenmerken van het product, een korte beschrijving van het risico- en rendementsprofiel, een korte beschrijving van de vraag of het verlies wordt gedekt door een compensatie- of waarborgregeling voor beleggers, de directe en indirecte kosten die aan het product zijn verbonden, een beschrijving hoe het product na aankoop kan worden verkocht en op welke wijze een klacht kan worden ingediend. 

Kortom, dat de particuliere belegger weet wat hij koopt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen