Nieuws

Dure lessen met goedkope bond funds

Het is van fundamenteel belang om de risico’s te doorgronden die met passieve obligatieproducten gepaard gaan.

Het is moeilijk om de obligatiemarkten te doorgronden. Zij zijn groter in omvang, gecompliceerder en minder transparant dan aandelenmarkten. Nu de rente historisch laag noteert kiezen steeds meer beleggers voor passieve obligatiefondsen, die bepaalde sectoren van de markt volgen. Volgens Morningstar is alleen in 2015 al 95,7 mrd dollar richting passief beheerde obligatiefondsen gestroomd. De actief beheerde fondsen zagen een uitstroom van 71,1 mrd dollar. 

Dit is een trend die aanhoudt, schrijft Forbes Investing. Deels valt die trend te verklaren vanuit een korte termijn denken. Beleggers laten hun geld stromen naar die producten die het recent goed hebben gedaan. Een andere doorslaggevende factor zijn de vergoedingen die fondsen rekenen. Passieve obligatiefondsen zijn goedkoper en dat trekt ook beleggers aan. Die vergoedingen zijn nu extra bepalend, omdat we leven in een wereld van lage rentes en waarschijnlijk gematigde rendementen in het verschiet. 

Gecompliceerde producten eenvoudig bereikbaar
Maar volgens de schrijver begeven beleggers zich daar op controversieel terrein. Als de obligatiemarkten veel gecompliceerder zijn dan aandelenmarkten, dan zijn ook de indices veel gecompliceerder. Dit kan het gevaar opleveren dat er keuze gemaakt worden op basis van slechte informatie.

Aandelen bieden beleggers met name groei. Obligaties dienen een ander doel. Zij bieden inkomen, gespreide rendementen en zij fungeren als ballasttanks in volatiele tijden. Over de periode 1979 - 2015 hebben obligatiebeleggers de betere rendementen weten te behalen. En dat succes legt ook de kiem voor toekomstige teleurstelling.

Als beleggers nu samenstromen in ’goedkope’ obligatieproducten, is de vraag of zij begrijpen wat zij eigenlijk kopen. Er bestaat niet zoiets als een ’obligatierisico’, wel diverse onderliggende risico’s. Dat zijn onder meer credit, rente- of duration risico’s. Obligaties van hoge kwaliteit, zoals treasuries, hebben nauwelijks een credit risk, maar zijn juist veel gevoeliger voor veranderingen in de rente. De bullmarkt in obligaties is met name te danken aan de dalende trend in de rente sinds de tachtiger jaren. 

Conservatieve obligatiefondsen veel risicovoller
Het probleem dat de schrijver voorziet, is dat beleggers samendrommen in conservatieve passieve obligatiefondsen, terwijl het risico van die fondsen juist aanzienlijk is toegenomen. De brede obligatie-indexfondsen kennen momenteel veel grotere risico’s, maar bieden een lager rendementspotentieel. Ondanks dat gegeven stroomt het kapitaal toe.

Goedkoop is duurkoop
Tijd om beleggers opnieuw op te roepen: besef wat u portefeuille houdt en waarom u het doet. Het is van fundamenteel belang om de risico’s te doorgronden die met producten gepaard gaan en hoe die zich verhouden tot het doel dat u nastreeft, schrijft Forbes. Goedkoop blootstelling krijgen aan een risico dat u nastreeft is goed, maar anders dreigt u een dure les te leren met goedkope obligatiefondsen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus