Nieuws

0,15% rendement is te gek

0,15% rente op een Duitse 10-jaars staatsobligaties moet een assetbubbel zijn, aldus Olivier de Larouzière van Natixis AM

“Ik ben geen buy- en hold-obligatiebeleggers, dus nee, staatsobligaties die 50 jaar lopen zou ik niet kopen.” Aan het woord is Olivier de Larouzière, fondsmanager en hoofd Euro bonds bij Natixis Asset Management. Hij reageert op de trend dat steeds meer verzekeraars en pensioenfondsen ultralang lopende obligaties kopen, tot wel met een looptijd van 50 jaar.

“Ik vind het niet gek dat ze dat doen, want hoe langer de looptijd, hoe beter het verwachte rendement.” In de search for yield moeten obligatiebeleggers wat, zo vindt De Larouzière ook.

“In het afgelopen jaar gebeurde er weinig met de rente in Europa, de ECB bleef opkopen en de volatiliteit was vrij hoog. Nu zijn de omstandigheden voor obligatiebeleggers nog minder positief; 0,15% rente op een tienjarige Duitse staatsobligatie. Dat is toch te gek. Dat moet een assetbubbel zijn. En dan zijn er ook genoeg obligaties waarvan de rente nu negatief is geworden.”

Capitulatie Duitse beleggers

Maar als de rente op tweejarige staatsobligaties negatief is, die op tien jaar slechts een heel klein beetje bedraagt, dan is het dus niet zo raar dat beleggers op zoek gaan naar obligaties met steeds lagere looptijden.

“Er is vraag naar, anders zouden ze nooit op de markt gebracht worden. Wat opvallend is dat recent de Franse overheid obligaties met een looptijd van 50 jaar uitgaf en dat Duitse pensioenfondsen en verzekeraars de grootste kopers waren. Capitulatie noem ik dat, ze geven het op om op korte termijn in eigen land te beleggen.”

De Larouzière noemt zichzelf een buy & sell-belegger, hij koopt obligaties om ze weer te kunnen verkopen. Daarbij is liquiditeit het belangrijkste, kiest hij het liefst voor korte termijn-obligaties en ziet hij het meeste in perifere schuld, Spanje en Italië zijn favoriet.

Op zoek naar liquiditeit

“Alhoewel, in Spanje is het een beetje oppassen met de liquiditeit. Die is beperkt, waardoor ook Spaanse beleggers recent netto-verkopers waren van hun eigen staatsobligaties. Ze wilden liever in Italiaanse obligaties beleggen, meer risico, maar meer liquiditeit.”

De Larouzière koopt geen obligaties omdat en waar de ECB ze koopt. Hij kiest echt op looptijd, rente en land. Maar de ECB legt met hun opkoopprogramma een flinke bodem onder de markt. Wat als die er niet meer is?

“Zo’n vaart zal het niet lopen. Ik ga er niet vanuit dat QE in Europa klaar is voor eind 2017. Maar je moet als obligatiebelegger daar niet op gaan wachten en actief inspelen op een hogere rente in Europa. In de VS gaat het natuurlijk sneller. Maar opvallend is dat de Fed in april en mei wel staatsobligaties hebben verkocht, maar die vervolgens voor een hogere prijs weer hebben teruggekocht. Zo blijven ze via een omweg dus gewoon steunen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus