Nieuws

Lowvol raakt overbevolkt

De obsessie van beleggers voor low-volatility neemt ongekende vormen aan, schrijft Bloomberg, met ongewenste gevolgen.

De obsessie van beleggers voor low-volatility neemt ongekende vormen aan, schrijft Bloomberg. Twee grote ETF’s die deze strategie volgen, zagen in de maand mei het beheerde vermogen voor het eerst boven de 20 miljard dollar stijgen.

Het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds en het iShares Edge MSCI Minimum Volatility USA ETF hebben alleen dit jaar al 7 miljard dollar toe zien stromen. Beleggers zijn in de greep van angst, zij trekken veel vermogen weg uit de bredere markt. Beleggingsfondsen en ETF’s in Amerikaanse aandelen zijn dit jaar al met 60 miljard dollar gekrompen. 

Lowvol wordt door beleggers in de armen gesloten na de hectische start van het jaar en het trauma van afgelopen augustus. Ook al zijn de markten ondertussen weer gekalmeerd, toch blijft geld stromen naar deze strategie. Het is niet de doelstelling van het fonds, maar toch heeft het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds dit jaar de markt weten te verslaan.

Ongewenste gevolgen

Veel beleggers zijn bang om fouten te maken, lowvol lijkt dan de veilige keuze te zijn. Maar de obsessie voor dit soort aandelen gaat gepaard met ongewenste gevolgen. De aandelen waaruit de indices zijn samengesteld worden steeds duurder, wat ze op zich juist beweeglijker maakt. Het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds kent daardoor de laatste maand heftiger prijsbewegingen.

De volatiliteitsindex VIX noteert ruim onder zijn langjarig gemiddelde, maar er zijn indicaties in de markt dat beleggers in de nabije toekomst heftige prijsbewegingen verwachten. De laatste drie maanden is al 3,5 miljard dollar gestoken in fondsen die profiteren van prijsbewegingen.

De voorliefde voor lowvol-fondsen wijst erop dat beleggers maar een korte periode van marktschommelingen verwachten. Zij anticiperen toch op een snelle stabilisatie van de markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020