Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

We zijn geen typisch mixfonds

Klaus Kaldemorgen is een van de bekendste beleggers van Duitsland. Zó bekend dat het fonds dat hij beheert zijn naam draagt.

Een van Duitslands meest bekende fondsmanagers is Klaus Kaldemorgen(foto). Sinds vijf jaar beheert hij een mixfonds dat zijn naam draagt, DWS Concept Kaldemorgen en dat hij beheert volgens zijn strategie.

Opvallend is dat het geen long only-aandelenfonds is, de beleggingscategorie waarmee hij de meeste ervaring heeft, maar een multi asset-fonds dat zonder rekening te houden met de benchmark belegt. In Nederland is Kaldemorgen niet zo bekend, maar zijn fonds is wel verkrijgbaar. En het doet het op langere termijn prima. Vandaar dat het Concept Kaldemorgen sinds dit jaar deel uitmaakt van de IEXFonds 40, de benchmark voor fondsbeleggers met volgens ons de 40 allerbeste beleggingsfondsen die in Nederland te koop zijn.

Fondsmanager Klaus Kaldemorgen vertelt over waarom hij twee riskmanagers in het fondsmanagement heeft, waarom hij geen goud bij heeft gekocht en hoe unconstrained het fonds is.

Het fonds is dit voorjaar vijf jaar oud. Wat viel u het meest op in die periode?

“Het waren geen hele lastige beursjaren, behalve 2011, ons beginjaar. Toen was de volatiliteit erg hoog. De oplopende koersen zorgden ervoor dat veel beleggers in de markt stapten, maar vaak zonder goed te kijken naar het risico. Wij bekijken de markt puur vanuit een risicostandpunt en proberen dat risico vervolgens zoveel mogelijk te beperken."

"Daarvoor hanteren wij twee belangrijke risicoregels. De volatiliteit moet altijd onder de 10% blijven en de drawdown mag in geen jaar meer dan 10% zijn. Momenteel zit de volatiliteit op gemiddeld 6%. Dit jaar is de volatiliteit weer hoog, alleen het verschil met vorig jaar is dat het toen allebei de kanten op kon, nu is het risico vooral naar beneden.”

Hoe zorgt u er dan voor dat u binnen de risicocriteria blijft?

“De drawdown van de DAX was meer dan 20%, maar tot nu toe lukt het ons door diversificatie binnen de criteria te blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld aandelen verkocht ten gunste van high yield-obligaties. Begin 2016 zaten we voor 40% in aandelen, dat was iets te optimistisch. Nu is dat tussen de 25% en 29%."

"High yield zie ik momenteel als alternatief voor aandelen. Die markt is weer terug op het niveau van de eurocrisis en dat biedt kansen. Hoe we defaults in de olie- en grondstoffensector vermijden? Nou, bijvoorbeeld door in individuele namen te beleggen, niet in high yield-indices vol olie- en mijnbedrijven. Daar blijven we, in tegenstelling tot veel andere beleggingsfondsen, ver van."

"Verder behandelen we valuta als een aparte beleggingscategorie. Ik wil niet in Japanse aandelen moeten stappen om een positie te krijgen in de yen. Dat moet ook los van elkaar kunnen. Vaak hebben we meer van een valuta in portefeuille dan de onderliggende aandelen. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook onze goudpositie uitbreiden via certificaten.”

Hebben jullie nu goud bijgekocht?

“Nee, nog niet. Goud past nu niet binnen het risicoprofiel. Dat profiel wordt overigens niet alleen door mij bewaakt. Daar zijn twee riskmanagers voor. Zij vertellen mij over correlaties en houden in de gaten dat het risico van het fonds binnen de bandbreedte blijft. Het is mijn taak om de riskmanagers ervan te overtuigen dat ik bepaalde risico’s moet nemen om rendement te kunnen maken.”

Is het lastig om te werken met riskmanagers? De meeste fondsmanagers doen hun risicomanagement immers zelf.

“Nee, checks and balances zijn nodig, zeker met een strategie die geheel gebaseerd is op risicomanagement. Ik moet ook in neergaande markten rendement kunnen maken en dus risico nemen en voorkomen dat eventueel verlies gelocked wordt doordat ik geen risico meer mag nemen.”

Het fonds heeft een breed mandaat. In welk hokje past het? Unconstrained, net als het go-anywhere- obligatiesfonds van Bill Gross?

“Ja, unconstrained kun je ons zeker noemen, want we trekken ons niks aan van een benchmark. Maar we zijn ook geen typisch mixfonds. Die beleggen vaak op basis van een defensieve, een neutrale of offensieve strategie. Wij focussen vooral op risico, ongeacht de assetcategorie of een beleggingsprofiel of -horizon.”

Het fonds mag een flink deel cash aanhouden. Is dat wel gunstig voor beleggers?

“Vijf jaar geleden was het eenvoudig om vermogen aan het werk te zetten. Aandelen, obligaties, overal kwamen mooie rendementen uit. Nu is dat veel lastiger. Een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie is misschien wel een veilige haven, maar beleggers verdienen er helemaal niks mee."

"Cash is een goed diversificatie-instrument voor Europese beleggers die te maken hebben met negatieve rentes. Een Europees beleggingsfonds in euro’s is nu lastiger te managen dan een fonds dat in de VS belegt. Een euro in dollar’s beleggen geeft geen hoog rendement, maar wel wát rendement."

"We zijn wel bezig om onze dollarexposure wat terug te brengen van tussen de 25% tot 40% naar zo’n 10%. Ik denk dat de tijd van devaluatie van de euro langzaam voorbij is.”

Volgens Morningstar zijn de kosten van het fonds aan de hoge kant. Bent u te duur?

“Ik vind het lastig om onze kosten te becommentariëren, maar ze zijn in lijn met soortgelijke fondsen. Beleggers moeten aan de andere kant ook beseffen dat actief beheerde fondsen zoals het onze, met riskmanagers en researchers in dienst (Kaldemorgens fondsteam bestaat uit zes mensen; red.) gewoon meer kosten dan een fonds dat minder actief belegt. Of gewoon een index volgt."

"Wij nemen niet maandelijks, maar dagelijks beleggingsbeslissingen. Dat kost geld, maar deze manier van beleggen biedt wat ons betreft meerwaarde voor onze beleggers.”

DWS Concept Kaldemorgen in cijfers:

 • Fondsmanager: Klaus Kaldemorgen
 • ISIN: LU0599947271
 • Structuur: SICAV, Luxemburg
 • Strategie: absolute return, multi-strategie
 • Fondavaluta: euro
 • Beheerd vermogen: 3,8 miljard euro
 • Opgericht op: 2 mei 2011
 • Lopende kosten: 0,83%
 • Volatiliteit: 5,1%
 • Rendement 3 jaar: 12,5%
 • Sinds oprichting: 28%

Data: DWS, januari 2016

Dit artikel heeft ook gestaan in IEXProfs magazine, april 2016. 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40