Nieuws

Slechts minderheid aandelen rendeert

Uit onderzoek van Longboard blijkt slechts een minderheid van aandelen te renderen op de lange termijn.

Uit onderzoek van Longboard blijkt slechts een minderheid van aandelen te renderen op de lange termijn. Het is dus efficiënter om een portefeuille defensief te positioneren en de meerderheid van slecht presterende beleggingen te vermijden.

Het Pareto-principe
Volgens het Pareto-principe is een normale verdeling van performance zeldzaam in de realiteit. In een competitie presteert doorgaans een kleine minderheid beter dan de meerderheid. Deze minderheid vergaart een onevenredig groot deel van de totale beloning, daardoor ontstaat een ’fat tail’, een scheve verdeling van de extreme outperformers en underperformers met een grote kloof - de ’competion gap’ - ertussen.

Longboard onderzocht 14.455 aandelen tussen 1989 en 2015 en selecteerde de best presterende aandelen, zowel op jaarbasis als op basis van total return. Slechts 7,7% deed het 500% beter dan de S&P500, en 6,8% deed het evenzoveel slechter. De overgrote meerderheid presteerde rond hetzelfde niveau als de graadmeter. De ’competition gap’ is duidelijk aanwezig, maar liefst 23,7% presteerde zelfs fors minder dan de index. 

Mijd minder presterende aandelen
Dat betekent dat als een belegger de 20% best presterende aandelen niet in portefeuille had, maar wel de overige 80%, dat zijn rendement over die 25 jaar 0% zou zijn. Op langere termijn is de meest efficiënte benadering om blootstelling aan de vele underperformers te mijden.

Volgens Longboard kunnen alternatieve beleggingen helpen om langetermijntrends te volgen, waardoor beleggingen worden uitgesloten die over een bepaalde periode niet renderen. Dit soort defensieve strategieën zijn vaak beter in staat om een neerwaartse trend te vermijden en kan zo een zekere bescherming aan de portefeuille bieden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus