Nieuws

Vier indicatoren wijzen op koersval

The Wall Street Journal noemt vier indicatoren die duiden op risico-aversie bij beleggers.

Sommige beleggers houden rekening met een nieuwe terugval in de markt. De kapitaalbewegingen in de markt wijzen op een bepaalde angst over de richting die de markten zullen nemen. The Wall Street Journal noemt vier indicatoren die duiden op risico-aversie bij beleggers.

  1. Beleggers hebben wereldwijd de afgelopen vijf weken 44 miljard dollar uit aandelenfondsen getrokken. De uitstroom noteert op een niveau dat voor het laatste gezien is in 2011. Bijna 11 miljard dollar zocht een veilige haven in geldmarktfondsen.

  2. Een ETF die tweemaal het tegenovergestelde van de S&P500 vergoedt, geniet de laatste tijd een forse instroom. Sinds 11 februari is het fonds 37% in omvang gegroeid. Het ProShares UltraShort S&P500 ETF biedt een leveraged return als de benchmark daalt.

  3. Het belegd vermogen van het ProShares Ultra VIX Short-Term Futures ETF blijft op zeer hoog niveau, ondanks het feit dat de volatiliteitsindex onder het lange termijn gemiddelde noteert. Deze leveraged ETF stijgt met de VIX, een graadmeter voor de angst in de markt.

  4. Goud blijft een gewilde grondstof. Een recordhoge vraag zorgde voor het beste kwartaal in bijna dertig jaar. Goud wordt vaak benut als een veilige haven als er zorgen zijn over het financiële systeem. Sinds het dieptepunt van de markt in februari is het SPDR Gold Shares met 22% in omvang gegroeid.

Contrair is ook mogelijk

Deze vier indicatoren zijn geen goede voortekenen voor de markt. Contraire beleggers rekenen juist op het tegenovergestelde. Een macrostrateeg vind dat de markt momenteel teveel beren op de weg ziet. Er zijn genoeg redenen te vinden om bearish te zijn, maar volgens deze strateeg is het momenteel een crowded trade. Goldman Sachs ziet in de posities in futures al meer optimisme doorklinken. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus