Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Positiever over grondstoffen

Beleggingshuizen worden steeds positiever over de kansen van grondstoffen. Morgan Stanley loopt voor de troepen uit.

Morgan Stanley was met de publicatie On the Markets prijswinnaar bij de laatste Asset Allocatie Awards in de belangrijke categorie Over All. In deze categorie worden asset allocatie, regio allocatie en credit allocatie samen getoetst. Morgan Stanley heeft het opvallend vaak bij het juiste eind.

Grondstoffenbeleggers opgelet. De aanbeveling voor commodities ging bij Morgan Stanley in april van onderwogen naar neutraal. Morgan Stanely staat daarin niet alleen, In onderstaande grafiek is te zien hoe langzaam, maar wel gestaag, de 66 asset managers in 2016 positiever worden over deze beleggingscategorie.

Op dit moment is de consensusaanbeveling nog net onderwogen. Morgan Stanley loopt op de consensustroepen vooruit en verhoogt nu haar recommandatie naar neutraal.

Morgan Stanley positiever over grondstoffen
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Eindelijk licht

In On the Markets is de volgende toelichting te vinden: “De meeste grondstoffen hebben een underperformance laten zien in de afgelopen jaren, met energie voorop. Wij geloven dat grondstoffen waarschijnlijk beter presteren in 2016 als de wereldwijde groei versnelt en de oliemarkt met de vraag/aanbod meer in balance komt.”

Er bestaat een link tussen grondstoffenprijzen en inflatie. Landen kunnen inflatie importeren, maar ook exporteren. Voor de ontwikkelde markten heeft Morgan Stanley de inflatieverwachtingen teruggebracht van 1,5% naar 0,8%. Voor de Emerging Markets daarentegen wordt een duidelijk hogere inflatie verwacht.   

Duidelijk mag zijn dat het neutraal van Morgan Stanly nog geen koopsignaal is, wel dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel is van de dalende koersen van commodities.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus