Nieuws

Japanse koersen kunnen vliegen

Een lage waardering en Abenomics bieden beleggers in Japanse aandelen kansen, zegt Sören Addicks van Fidelity International.

Dat Sören Addicks twaalf jaar in Japan woonde, is als portfoliomanager van een Japans aandelenfonds een groot voordeel. Dat hij de Japanse taal beheerst nog meer. "Buitenstaanders zijn niet in staat het gros van de Japanse aandelen te analyseren," vertelt hij. "Alle informatie is in het Japans. De beursautoriteiten schrijven niet voor dat informatie ook in het Engelse beschikbaar moet zijn."

Addicks runt inmiddels al zes jaar het Fidelity Japan Dividend Growth Fund. De outperformance van zijn fonds is sinds zijn komst 2,9% gemiddeld per jaar. Morningstar riep het stockpickersfonds vorig jaar uit tot het beste Japanse aandelenfonds van het jaar.

Het fonds is nu nog alleen in Japan en voor institutionele beleggers te koop. Er zijn nu plannen om het fonds binnenkort ook een Luxemburgse notering te geven.

Spotgoedkope aandelen

Japanse aandelen zijn met een koers-winstverhouding van iets meer dan tien en een prijs-boekratio van 1 volgens Addicks spotgoedkoop. Addicks: "De huidige situatie is vergelijkbaar met de crisis in 2008." Vooral buitenlandse beleggers hielden het in het eerste kwartaal dit jaar voor gezien. Over het waarom kan Addicks alleen maar gissen.

"Waarschijnlijk zijn zij teleurgesteld over de positieve effecten van Abenomics. Als dat de reden is voor hun vlucht, dan ben ik het daarmee oneens." Het had zijn weerslag op de koersen. De Nikkei verloor dit jaar 12% van zijn waarde. De Japanse yen daarentegen werd ruim 6% meer waard ten opzichte van de euro.

Japanse aandelen spotgoedkoop
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Keerpunt Abenomics

De komst van Abe in 2012 betekende volgens Addicks een stevige breuk met het verleden. "Sindsdien is het met Japan veel beter geworden." De Bank of Japan begon eindelijk werk te maken met de bestrijding van deflatie. De overheid zelf voerde de bestedingen flink op om de economie aan te jagen.

De derde pijler van het economische experiment dat Abenomics heet, bestaat uit een omvangrijke hervormingsagenda. Abe stimuleert onder meer vrouwen om te gaan werken. inmiddels is de vrouwelijke arbeidsparticipatie gelijk aan die in de VS.

Daarnaast moeten bedrijven wat meer oog krijgen voor hun aandeelhouders en de winstgevendheid van hun business. Addicks: "In het verleden stuurden directies vooral op omzet en bouwden gigantische cashreserves op. Winst maken was minder belangrijk, de belangen van aandeelhouders telden ook amper mee."

Keurindex

Om Japanse bedrijven aan te zetten hun corporate governance meer naar westers model te veranderen, is er de JPX Nikkei-400 opgericht. In deze beursindex hebben alleen die bedrijven een plaatsje gekregen die zowel winstgevend zijn als hun corporate governance serieus nemen.

Iets minder dan een kwart van beursgenoteerde aandelen zit in deze elite-index. Een positie in de JPX-Nikkei 400 is belangrijk omdat steeds meer beleggers alleen nog maar beleggen of mogen beleggen in JPX-Nikkei 400-aandelen. De index als keurmerk.

Koersdrivers

Grote risico's voor de Japanse beurs ziet Addicks niet. China? "Dat is alleen maar een kans. Japanse producten zijn superieur. Met China heeft Japan er een enorme afzetmarkt bij?" De stijgende waarde van de yen dan? "Veel van de Japanse fabrieken staan buiten Japan, dus dat is het probleem ook niet."

Nee, Addicks ziet vooral kansen. "Als het Japanse bedrijfsleven hun gigantische cashreserves zullen aanwenden voor het uitkeren van meer dividend, de inkoop van extra eigen aandelen en de investeringen verder opvoeren, dan kunnen Japanse aandelen vanaf de huidige lage niveaus nog flink stijgen."

De Japanse cashberg
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie