Nieuws

Slimme ETF van Deutsche AM

Deutsche AM lanceert een ETF om met minder risico te kunnen beleggen in staatsobligaties uit opkomende landen.

Deutsche Asset Management heeft een ETF gelanceerd om te kunnen beleggen in een kwaliteitsgewogen index van staatsobligaties uit de opkomende markten. Deze ETF, genaamd db x-trackers iBoxx USD Emerging Sovereigns Quality Weighted UCITS ETF (DR), is genoteerd op de London Stock Exchange en de Deutsche Börse.

De nieuwe ETF volgt een nieuw ontwikkelde index: de Markit iBoxx USD Emerging Markets Sovereigns Quality Weighted Index. Deze index beoordeelt groeilanden op basis van fundamentele factoren. Bij traditionele obligatie-indices is dat anders. Daarvan is de samenstelling doorgaans gebaseerd op de marktwaarde van de uitstaande schuld. Daardoor krijgen landen met een hoog schuldniveau automatisch meer gewicht, wat voor extra risico's zorgt.

Fundamentele criteria

Martin Weithofer, hoofd strategische beta bij Deutsche AM legt uit:  “Zeker voor opkomende markten kan de fundamentele, kwaliteitsgewogen methodologie nuttig zijn om landen minder gewicht in de portefeuille te geven vóórdat hun kredietstatus wordt verlaagd. Zo’n verlaging vindt namelijk vaak pas plaats nadat fundamentele, onderliggende veranderingen hebben plaatsgevonden.”

Obligaties die in aanmerking komen voor de kwaliteitsgewogen index voor opkomende markten worden geselecteerd met een aangepaste methodologie. Hierbij worden staatsobligaties beoordeeld aan de hand van enkele fundamentele criteria, zoals het mondiale concurrentievermogen, de inflatie, de geschiedenis van wanbetaling, de staatsschuld ten opzichte van het bbp en de economische groei.

Onderweging Brazilië en Venezuela

Voorbeelden van landen die momenteel een zwaardere weging krijgen in de kwaliteitsgewogen index voor opkomende markten zijn de Filippijnen en Turkije. Brazilië en Venezuela hebben momenteel een lagere weging in de kwaliteitsgewogen index voor opkomende markten.

Winstkansen? Het jaarlijkse rendement van de kwaliteitsgewogen index voor groeilanden bedraagt 4,56%, op een termijn van 6,95 jaar. De jaarlijkse all-in-kosten van de nieuwe ETF van Deutsche AM zijn 0,50% in Amerikaanse dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?