Nieuws

Wapenstilstand in valuta-oorlog

Goldman Sachs verwacht een wapenstilstand in de valuta-oorlog. Beleidsmakers focussen meer op de binnenlandse vraag.

De negatieve rente in Europa en Japan en de sterke dollar leiden tot twijfelachtige economische voordelen. Beleggers lijken vooral te focussen op de mogelijke negatieve uitkomsten van het beleid.

Goldman Sachs verwacht een wapenstilstand in de valuta-oorlog. Het beleid zal meer gericht zijn op het aanjagen van de binnenlandse vraag. Kansen ziet Goldman Sachs  in selectieve blootstelling aan bedrijfsobligaties, EMD en sommige high yield. 

Goldman Sachs verwacht dat de huidige trends waaronder een matige groei van de wereldeconomie, zich voortzetten. De Amerikaanse groei blijft rond de 2% hangen en in Europa rond de 1,3%. Ook in Japan vielen de groeicijfers tegen, net als in China.

Op de langere termijn verwacht de zakenbank echter een toename van de risico’s. De oplaaiende volatiliteit in het afgelopen kwartaal is een teken aan de wand, dat het marktsentiment fragiel is.

ECB verlegt koers

In Europa en Japan probeerden de centrale banken de groei te stimuleren via de export, bij gebrek aan een gezonde binnenlandse vraag. Maar de valuta-oorlog heeft twee ongewenste bijwerkingen.

De negatieve rente verhoogt de druk op de financiële sector en beleggers worden richting de VS gedwongen, wat juist een versterking van de dollar tot gevolg heeft. Die sterke dollar werk vertragend oude Europese economie.

De ECB lijkt een andere koers te kiezen met de aankondiging dat de creditgroei in de EU wordt gestimuleerd. Het lijkt erop dat de ECB een wapenstilstand in de valuta-oorlog heeft aangekondigd.

China verkiest groei boven hervormingen

De inflatierisico’s in de VS nemen toe. De Fed heeft weliswaar het aantal  verwachte rentestappen verlaagd, maar volgens Goldman Sachs onderschat de markt momenteel het traject dat de Fed zal volgen. 

China lijkt momenteel groei boven hervormingen te verkiezen. Op korte termijn is dit weliswaar positief voor de financiële markten, maar Goldman Sachs ziet met name de toenemende schuldpositie als onhoudbaar. Dat kan tot grotere risico’s op de langere termijn leiden.

In de loop van het jaar kan de oliemarkt stabiliseren, doordat er een gezonder evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod in de VS. Schalieolieproducenten zijn minder snel in staat om te reageren op hogere prijzen dan de markt veronderstelt. 

Beleggers lijken de komende maanden meer oog te hebben voor rendement, dan voor een stijgende kans op wanbetalingen. Maar Goldman Sachs is terughoudend met betrekking tot de langetermijnverwachtingen en geeft de voorkeur aan beperkt en gespreide risicoblootstelling.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus