Nieuws

Goud als bescherming tegen Fed

Beleggers kopen goud als bescherming tegen het beleid van centrale bankiers. Daardoor is de prijs enorm opgelopen.

De Amerikaanse Federal Reserve houdt meestal te lang vast aan stimuleringsbeleid. Dit keer duurt het veel te lang. Dat schrijft goudmarktspecialist Joe Foster van Van Eck Global in zijn maandelijkse nieuwsbrief.

Het ruime monetaire beleid van de Fed, ondanks de recente rentestijging met een nog altijd extreem lage rente, is ingegeven door de zorg dat de inflatie te laag blijft.

Dat is volgens Foster overdreven. De lage inflatie is volgens hem vooral het gevolg van de dalende prijs voor olie. Als olie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten, bedraagt de inflatie op dit moment meer dan 2%.

Geen reden tot vasthouden

De Fed moet ook de situatie op de arbeidsmarkt in de gaten houden. Met een werkloosheid van ongeveer 5% is er volgens Foster nagenoeg sprake van volledige werkgelegenheid.

Er is dus geen enkele reden om vast te houden aan het ruime monetaire beleid. Toch maakt de Fed zich extreme zorgen over de gebrekkige inflatie. En dat terwijl Fedpresident Janet Yellen zich druk zou moeten maken over de opdrijvende werking van het Fedbeleid van koersen op aandelenmarkten en de huizenmarkt.

Het gevaar van dit beleid is dat dit alles uitmondt in een periode van hoge inflatie. Aangezien die waarschijnlijk gepaard gaat met een periode van lage groei, gebruikt Foster het doembeeld van stagflatie als toekomstscenario. In dat soort omstandigheden is goud een traditionele toevluchthaven voor beleggers.

Beste kwartaal goud

Volgens Foster zijn er tekenen dat beleggers goud kopen als bescherming tegen het beleid van centrale bankiers. Dat zorgde voor een prijsstijging waarna de goudprijs begin maart een hoogste punt van het jaar bereikte.

Beursgenoteerde indexfondsen die zich specialiseren op de goudmarkt hebben de beste maanden sinds jaren achter de rug. Voor de hele goudsector was het het beste kwartaal sinds 1986.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen