Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.
Nieuws

Waar blijft mijn nieuwe Tesla?

Eindelijk maken we vaart met de verduurzaming. Waar blijft mijn nieuwe Tesla?

1 april. De dag waarop de nieuwe Tesla, althans in onze Europese tijdzone, zichtbaar werd. Gewoon een aardig ontworpen middenklasser, maar wel een met een bereik van 345 km en snel oplaadbaar. Wellicht allemaal op zonne- en windenergie straks? Ik heb de auto meteen besteld, ook al duurt het nog twee jaar voordat Tesla hem hoopt te leveren.

Inmiddels schijnt die wachttijd al vier jaar te zijn en zijn er al 325 duizend auto’s van besteld. Dit wordt dus de game changer. Sterker nog, het wordt game over voor de oliemaatschappijen als ze niet heel snel, vrijwel traploos omschakelen richting duurzame energie. Ook de auto-industrie zal nu heel snel om moeten schakelen, anders is het over en uit: total loss of totally lost heet zoiets, allemaal veroorzaakt door de visionair Elon Musk.

Voor 2025 wil ons land, samen met menig buurland, alleen nog maar elektrisch aangedreven auto’s in de showroom zien. Het gaat erom spannen, sommigen zeggen dat het onmogelijk is, maar ik ga niet tegen deze verfrissend nieuwe wind in piesen. Velen doen dat nog wel en zullen nattigheid voelen.

Rijrevolutie

Ze blijven sceptisch, sluiten de ogen voor deze rijrevolutie, voor de gevolgen voor onze energieproductie, vooral voor de consumptie. Dit is nu echt wat we disruptive technology mogen noemen. Maar tegelijk ook heel comfortabel, gelukzalig en luxe: iedereen zijn eigen raceauto, want dat zijn het welhaast.

Laten we de subsidie van Wiebes maar snel vergeten: bij dergelijk omvangrijke bestellingen kan dat niet eens meer en het hoeft ook niet meer. Voor 35.000 euro is de auto immers voor velen al gewoon bereikbaar, mede door de lage gebruikskosten. 1 april, kikker in je bil. Shell mocht dromen dat het alleen maar een grap was, maar het gaat weer sneller dan u denkt.

De enige constante is verandering. En deze snelle verandering zijn we ook aan het klimaat, aan onze kinderen verplicht. Jarenlang treuzelden we en eindelijk maken we vaart. Van 0 tot 100 in minder dan 5 seconden.

  

 


Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?