Nieuws

De beste fondsen in Nederland

Gisteravond werden in 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht de Lipper Fund Awards uitgereikt.

Gisteravond werden in 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht de Lipper Fund Awards 2016 uitgereikt. Tijdens de uitreiking - onderaan dit artikel vindt u de prijswinnaars werd door een aantal sprekers stilgestaan bij de huidige - en de toekomstige - toestand van de beleggingsindustrie. Drie sprekers, uit drie verschillende disciplines en dientengevolge ook met drie totaal verschillende invalshoeken. 

Recordjaar 2015

Detlef Glow, hoofd research van Lipper, analyseerde met de zaal de Europese fundflows van 2015. Werd er nog iets verkocht? Ja, dat kun je wel zeggen. Glow: "Voor de Europese assetmanagementindustrie was 2015 een geweldig jaar met de hoogste inflow ooit."  2015 was ook nog om andere redenen memorabel. Voor het eerst waren mixfondsen het populairst, gevolgd door alternatives. Glow: “Beleggers vervingen obligatiefondsen blijkbaar door alternatieve fondsen. “

Tenslotte, een belangrijke vraag voor de aanwezigen: nemen indexproducten het over? Nee, zegt Glow. "Van de 8,8 biljoen euro aan Europees vermogen onder beheer zit nu 10% in indexfondsen. Van de inflow in 2015 ging een kleine 18% naar ETF’s en 10% naar indextrackers." Maar, en dat heeft Glow ook ontdekt, de verkoop van passieve producten floreert vooral tijdens opgaande markten. "In roerige beurstijden worden passieve producten ook het eerste weer verkocht."

Detlef Glow van Lipper op de Lipper Fund Awards 2016

Buzzword fintech

Patrick Lemmens, portfoliomanager van het fonds New World Financials van Robeco, stond stil bij de gevolgen van de opkomst van fintech voor assetmanagers. Gaan de traditionele beleggingshuizen de komst van financiële Ubers overleven? Wel als zij de digitalisering omarmen en, als ze verstandig zijn, succesvolle fintechbedrijven overnemen om die te integreren in de eigen bedrijfsvoering.

En ja, robo-advice wordt groot, samen met cyborg-advice. Terwijl institutionele beleggers en vermogende particulieren ook in de toekomst persoonlijke service en actieve beleggingsoplossingen tegemoet kunnen zien, zal de massa het moeten doen met robots en cyborgs die na een korte digitale intake passieve indexproducten voorschrijven.

Patrick Lemmens van Robeco op de Lipper Fund Awards 2016

Woestijnachtige rendementen

Minder optimistisch toonde Corné van Zeijl, portfoliomanager bij Actiam, zich over de vooruitzichten van de beleggingsindustrie. Met de implementatie van Mifid II zal het volgens hem lastig worden om de winstgevendheid van de sector op peil te houden. Grote winnaar van Mifid II is de consument die meer krijgt voor minder geld. Nou ja, er moet flink meer papierwerk worden ingevuld om in de toekomst nog te kunnen beleggen.

Ronduit somber zijn Van Zeijl's beleggingsverwachtingen. Hij constateert dat in de afgelopen vijf jaar in alle beleggingscategorieën - zelfs aandelen opkomende markten - geld is verdiend. Die winst moet volgens hem vooral worden toegeschreven aan het royale monetaire beleid van de centrale banken.

Voor obligaties rekent Van Zeijl op toekomstige rendementen die overeenkomen met de bestaande rentes, dus zo rond de 0%. Voor aandelen zal het niet veel beter zijn. Of obligatiehouders moeten massaal de switch maken naar aandelen waardoor die nog duurder kunnen worden dan ze nu al zijn. Van Zeijl gelooft dat niet. "Op basis van de winstverwachtingen ga ik uit van woestijnachtige rendementen." 

Corné van Zeijl op de Lipper Fund Awards 2016

Prijswinnaars

Maar genoeg gezegd, hier zijn de winnaars van de Lipper Fund Awards 2016, met de felicitaties van de redactie van IEXProfs.

Lipper Group Awards

Lipper Group Award Huis
Bond Small T. Rowe Price
Bond Large BlackRock
Equity Small Mirae Asset Global Management
Equity Large Comgest
Mixed Assets Small Actiam
Mixed Assets Large NN Investment Partners
Overall Small ASR Nederland
Overall Large BlackRock

 

Lipper Fund Awards 

Lipper Fund Award Beleggingsfonds
Bond EMU - Government Amundi Fds Bond Euro Government - AE (C)
Bond Euro Amundi Fds Bond Euro Aggregate - AE (C)
Bond Global BGF Global Government Bond A2 USD
Equity Asia Pacific Fidelity Funds - Pacific A-USD
Equity Emerging Markets Global Fidelity FAST Emerging Markets A-ACC-USD
Equity Europe BSF European Opportunities Extension A2 EUR
Equity Europe Income BGF European Equity Income A2 EUR
Equity Europe Small and Mid Caps Alken Fund - Small Cap Europe-R
Equity Global Morgan Stanley Global Opportunity A USD
Equity Global Income Fidelity Funds - Global Div A-ACC-USD
Equity Global Small and Mid Caps Triodos Sustainable Pioneer Fund R Cap
Equity Netherlands Kempen Orange Fund NV
Equity Sector Health Care Janus Global Life Sciences Fd A USD Acc
Equity Sector Information Technology Fidelity Funds - Global Technology A-EUR
Equity Sector Real Estate Holdings Europe Henderson HF Pan European Property Equities A2 EUR
Equity Sector Real Estate Holdings Global Nordea 1 - Global Real Estate Fund BP USD
Equity US New Capital US Growth USD Ord Acc
Mixed Asset EUR Aggressive - Global ABN AMRO MMF Profile 5 A
Mixed Asset EUR Balanced - Global ASN Duurzaam Mixfonds
Mixed Asset EUR Conservative - Global NN Dynamic Mix Fund II
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen met NN Investment Partners