Nieuws

Houd vol waardebeleggers!

Waardebeleggers hebben het in deze markt lastig, maar de rendementen van Keynes bewijzen dat ze vol moeten houden.

Waarde-aandelen zijn nogsteeds interessant, maar beleggers moeten rekening houden met hoger dan normale volatiliteit. Dat schrijft Rod Smyth, chief investment strategist van RiverFront Investment Group op ETFtrends.

De volatiliteit van aandelen, gemeten in het verschil tussen de hoogste en laagste koers van een aandeel op een geven moment, ligt op dit moment rond 2%. Dat is aan de bovenkant van de grens die Smyth als normaal accepteert. Als de volatiliteit boven dit niveau uitstijgt is volgens Smyth sprake van abnormale omstandigheden die wijzen op een crisis of juist buitengewone euforie op de beurs.

In de afgelopen veertig jaar is de volatitiliteit slechts op twee momenten boven 5% uitgekomen: in 1987 en in 2008. De oorzaak van de huidige hoge volatiliteit wordt volgens Smyth veroorzaakt door het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Deze houdt de officiële rente historisch gezien extreem laag.

Wat denken anderen?

Beleggers die normaal gesproken op obligaties vertrouwen gaan daarom op zoek naar extra rendement. Dit gebeurt door meer in aandelen te beleggen. Smyth houdt zichzelf twee wijsheden van de econoom John Maynard Keynes voor ogen. Die was naast een vermaard econoom ook een begenadigd belegger die zich toelegde op het beleggen in waarde-aandelen.

Daarbij hield Keynes zichzelf voor ogen dat het er bij beleggen niet zozeer om gaat om zelf te bepalen wat een goed aandeel is. Volgens Keynes gaat het er zelfs niet om te bepalen wat jij denkt dat anderen denken. De enige relevante vraag voor beleggers is zich afvragen wat anderen vermoeden dat anderen denken over mogelijke koersbewegingen.

Dat dient als leidraad voor beleggingsgedrag te worden genomen. Keynes was zeer succesvol met zijn beleggingen. Hij was adviseur van het beleggingsfonds van de Universiteit van Cambridge. Tussen 1927 en 1946 verviervoudigde het vermogen van het fonds. De beursindex bleef in die periode gelijk. Ondanks sommige perioden van tegenslag, week Keynes nooit af van zijn beleggingsstrategie.

Koersvaste strategie van belang

Smyth wijst op Isaac Newton die zichzelf behoorlijk in de vingers sneed met beleggingen in de South Sea Company. In 1720 was Newton ervan overtuigd dat de aandelen overgewaardeerd waren. Hij verkocht de aandelen die hij bezat.

De koersen van South Sea Company bleven echter stijgen, waarna Newton op een veel hogere koers opnieuw instapte. Dit gebeurde juist voordat het bedrijf in elkaar klapte en Newton zijn opgebouwde vermogen verloor. Smyth gebruikt deze voorbeelden om aan te geven dat een koersvaste strategie van belang is.

Wat hem betreft is de focus op waarde-aandelen terecht. Daarbij moet echter wel rekening worden gehouden met momentum. Dat is lastiger nu de volatiliteit hoger is dan normaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus